Nieuws

Tweede Overijsselse plastic road in de maak

Na Zwolle wordt ook in de gemeente Steenwijkerland een PlasticRoad aangelegd. De aanleg van de tweede PlasticRoad pilot in de provincie Overijssel is vandaag gestart.

Het PlasticRoad-fietspad in Giethoorn is 30 meter lang en ligt langs de provinciale weg N334. De PlasticRoad – de modulaire, circulaire en klimaatbestendige weg op basis van gerecycled plastic - is een concept van KWS, Wavin en Total. Afgelopen september was de wereldprimeur van het eerste fietspad in Zwolle.

In slechts een paar uur zijn de PlasticRoad elementen gelegd. De komende dagen werkt het PlasticRoad-team aan het afwerken van het fietspad, zoals de berm en de aansluiting op de bestaande tegelverharding. Na het weekend gaat het fietspad weer open. Net zoals in Zwolle bevat ook deze pilot evenveel gerecycled plastic als 218.000 plastic bekertjes of 500.000 plastic flesdoppen.

Doorontwikkelen van PlasticRoad

Met de pilots gaat het PlasticRoad-team het concept verder doorontwikkelen. Het grootste verschil met Zwolle is de zettingsgevoelige ondergrond in en rondom Giethoorn. De grond wordt door druk en belasting samengedrukt (zetting) en kan daardoor problemen veroorzaken bij bijvoorbeeld de aanleg van infrastructuur. “In Giethoorn kunnen we goed de voordelen testen van het lage gewicht van de PlasticRoad elementen in relatie tot die zettingen”, zegt Marcel Jager van Wavin en onderdeel van het PlasticRoad team.
Verder verschilt de tweede pilot met name in de installatie van de PlasticRoad: de lessen van de pilot in Zwolle zijn al meegenomen in deze tweede pilot. Zo rijdt het PlasticRoad-team onder andere met lichter materieel tijdens de aanleg direct over de gelegde PlasticRoad elementen in plaats van ernaast.

Vijf jaar monitoren

Beide proeven in Zwolle en Giethoorn worden voor vijf jaar continue gemonitord door de PlasticRoad-partners en hun opdrachtgevers. In de tussentijd worden beide pilots regelmatig geëvalueerd om het PlasticRoad-concept door te ontwikkelen tot een product dat in de markt kan worden gezet.Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel