Nieuws

Ambient light brengt licht in donker winkelcentrum

Het winkelcentrum in de wijk Lunetten in Utrecht kon door onder meer leegstand en toegenomen concurrentie van andere winkels wel een boost gebruiken. Toen vanuit de gemeente subsidie beschikbaar kwam voor een opknapbeurt werd eerst geïnventariseerd waar de pijnpunten zaten. Belangrijkste wens: het opknappen van twee donkere passages.

Zooitje licht

Annemieke Vegter van HISA ondersteunt in opdracht van de winkeliersvereniging de ondernemers in onder meer hun onderlinge contact, samenwerking, maar ook op praktisch niveau zoals nu bij de inrichting van de buitenruimte van het winkelcentrum. "De uitstraling van het centrum was de afgelopen jaren verslechterd. Vanuit de gemeente kwam subsidie beschikbaar om die uitstraling te verbeteren."


Arthur Klink is namens de gemeente Utrecht als projectleider betrokken bij de verbetering van de verlichting in het winkelcentrum. "We vonden dat de verlichting niet alleen functioneel moest worden, maar ook bijzonder," aldus Klink. "Er hingen alleen maar hele functionele TL-bakken. In het verleden is gestuurd op telkens meer licht, het was een zooitje geworden."
 

Indirecte spiegelreflectie

Klink kwam terecht bij lichtarchitect Rufolf Teunissen. "Ik moest denken aan het Broken Light project dat Rudolf zo mooi heeft gemaakt in Rotterdam. We zijn vervolgens om tafel gaan zitten met de ondernemenrs om de wensen op een rijtje te zetten. Uiteindelijk is een bijzonder armatuur ontwikkeld dat zowel zuinig als onderhoudsvriendelijk is."


Het Ambient Light systeem dat in Lunetten is ingevoerd, werkt met indirecte spiegelreflectie. Hierdoor wordt licht gecreëerd dat niet verblindend is en juist contrasten creëert die beter worden waargenomen. Dit voorkomt dat er 'zwarte gaten' ontstaan, zoals gebeurt bij TL-licht, waardoor je in de gebieden om het licht heen verblind wordt.


Kijk voor meer informatie over de projecten van Rudolf Teunissen op www.brokenlight.org.

 

Lees verder in Straatbeeld

Dit artikel verscheen in Straatbeeld #6 van 2015. U leest het hele artikel door het magazine te downloaden in onze bibliotheek. Hiervoor dient u lid te zijn van ons platform, waarmee u geniet van allerlei voordelen, zoals toegang tot alle eerdere edities van Straatbeeld  én al onze andere titels. Meld u hier aan.


Liever een fysiek exemplaar van Straatbeeld  #6? Bestel hem na door contact op te nemen met klantenservice@acquirepublishing.nl.

Deel dit artikel