Nieuws

Stadskantoor Venlo: Cradle to Cradle aan de Maas

Het Stadskantoor in Venlo, nu in aanbouw, is op basis van Cradle to Cradle principes ontworpen door architectenbureau Kraaijvanger● uit Rotterdam.

 

De benadering volgens Cradle to Cradle is eenvoudig en biedt ruimte voor eigen interpretatie, zegt Vincent van der Meulen, van Kraaijvanger●. Van der Meulenis is projectarchitect in het ontwerpteam onder leiding van Hans Goverde, de architect van het stadskantoor: “Met C2C principes, zoals  ‘gebruik de zon’ en ‘afval is voedsel’ wordt beoogd om duurzame energie te benutten en materialen te hergebruiken. Die basisbeginselen spreken ons erg aan.”

 

Beleidsmatig ingebed

De gemeente Venlo had de C2C benadering al beleidsmatig ingebed en in het ontwerp en realisering van de Floriade 2012 verankerd. Venlo wil zich als C2C-hotspot profileren, het groene imago versterken en de bedrijvigheid in de stad vergroten. En daarin past ook het nieuwe Stadskantoor. Natuurlijk wil Venlo met het eigen stadskantoor het goede voorbeeld geven. Van der Meulen: “De opdrachtgever sprak heel duidelijk de ambitie uit om echt het verschil te gaan maken, de weg te wijzen met een groot gebouw.”

 

 

Technische innovaties

Vanaf de allereerste architectenselectie stond de C2C-benadering vast. “Dat maakte ons extra gemotiveerd,” vertelt Van der Meulen. ”We kenden C2C uit onze ontwerppraktijk. Kraaijvanger● was al wat eerder bezig geweest met een drijvende woning. Op basis van C2C. Dat was op kleine schaal, maar aanleiding om al veel te onderzoeken. Veel van wat we toen hebben ontdekt en vastgelegd is goed van pas gekomen in het ontwerp van  het stadskantoor.”

De projectgrootte bood een extra voordeel, merkte Van der Meulen: “Het stadskantoor heeft genoeg body om leveranciers mee te krijgen, om echt een slag naar de technische innovaties op productniveau te maken. Want dat was nodig.” De architect realiseerde zich ook dat de C2C-benadering vanaf de start deel van het ontwerpproces moest zijn. “Je moet niet achteraf proberen om een standaard ontwerp een beetje C2C te maken.”

 

Meer weten? Download hieronder  het volledige artikel over het nieuwe Stadskantoor in Venlo, zoals verschenen in Stedebouw & Architectuur themaeditie Duurzaam Bouwen.

stadskantoorvenlo.pdf
beschikbaar voor iedereen
DownloadDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel