Nieuws

Tianjin Binhai Bibliotheek van MVRDV bijna klaar

De door MVRDV ontworpen nieuwe Tianjin Binhai bibliotheek in China is bijna klaar. Het gebouw van 34,200m2 maakt deel uit van het masterplan Binhai Cultural Center, een ‘culturele corridor’ van vijf gebouwen, ontworpen door het Duitse architectenbureau GMP. De bibliotheek is een doos, opgebouwd rondom een spiegelend bolvormig auditorium. Getrapte terrassen voeren de bezoeker vanuit het atrium omhoog naar de rest van het gebouw.


MVRDV heeft de Tianjin Binhai bibliotheek samen met het Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI) ontworpen. Dit project is onderdeel van een groter masterplan voor een nieuw cultureel centrum. Het is niet allen een educatief centrum, het transparante ontwerp moet ook de verbinding tussen het park en het culturele cluster versterken.


Een ovale opening

Een ovale opening, die het volledige gebouw doorsteekt wordt open gehouden door ‘het oog’, een spiegelende bol met binnenin een auditorium. Het oog is het middelpunt van de ontvangsthal en geeft deze ruimtelijkheid. Aan beide zijden van de hal lopen terrassen omhoog, een getrapt landschap dat eveneens dienst doet als boekenplanken, waarop men kan ontspannen, lezen of overleggen. De buitengevel is voorzien van loevers in de maten van een boekenkast die aansluiten aan het getrapte interieur van de ontvangsthal.

 

Programma

De vijf verdiepingen van de bibliotheek bevatten uitgebreide educatieve voorzieningen. In het souterrain is ruimte voor het archief, het boekenmagazijn en de technische ruimtes. De begane grond van het gebouw bevat, naast eenvoudig toegankelijke leesruimtes voor senioren en kinderen, de hoofdingang, het oog en een gelaagde toegang tot de bovenliggende verdiepingen. De eerste en tweede verdieping bestaan voornamelijk uit leeskamers en loungeruimtes, terwijl de bovenste twee verdiepingen ook vergaderruimtes, kantoren, computerzalen en audioruimtes bevatten.


Masterplan 

De Tianjin Binhai bibliotheek is onderdeel van het 120.000m2 grote masterplan van het Duitse architectenbureau GMP en tevens onderdeel van een complex van vijf culturele gebouwen ontworpen door internationaal bekende architecten. Bernard Tschumi Architecten, Bing Thom Architects, HH Design en GMP hebben de andere gebouwen ontworpen.


Tweede voltooide ontwerp van MVRDV in Tianjin 

Het project zal het tweede voltooide ontwerp van MVRDV in Tianjin zijn. In 2009 werd het woningbouwproject TEDA Urban Fabric opgeleverd, een combinatie van 280.000 m2 hoogbouw, laagbouw en retail. De bibliotheek werd gerealiseerd in samenwerking met TUPDI.

 

Samenwerking 

MVRDV heeft de Tianjin Binhai bibliotheek samen met het Tianjin Urban Planning and Design Institute (TUPDI) ontworpen. Dit project is onderdeel van een groter masterplan voor een nieuw cultureel centrum. Het is niet allen een educatief centrum, het transparante ontwerp moet ook de verbinding tussen het park en het culturele cluster versterken.

 

Een ovale opening

Een ovale opening, die het volledige gebouw doorsteekt wordt open gehouden door ‘het oog’, een spiegelende bol met binnenin een auditorium. Het oog is het middelpunt van de ontvangsthal en geeft deze ruimtelijkheid. Aan beide zijden van de hal lopen terrassen omhoog, een getrapt landschap dat eveneens dienst doet als boekenplanken, waarop men kan ontspannen, lezen of overleggen. De buitengevel is voorzien van loevers in de maten van een boekenkast die aansluiten aan het getrapte interieur van de ontvangsthal.

 

 

 

 

 

 

 



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel