Jaarbeursplein wordt ontmoetings- en evenementenplein

maandag 24 juni 2013
timer 3 min
Het Jaarbeursplein krijgt de komende jaren een compleet nieuw gezicht. Het gebied rondom dit plein wordt een plek voor reizen, werk en verblijf, in het hart van de stad. Hoe dat eruit gaat zien, begint steeds concreter te worden. 

Jaarbeursplein wordt ontmoetings- en evenementenplein

 


Het college van de gemeente Utrecht heeft zowel het voorlopig ontwerp voor het plein en de parkeergarage eronder als het stedenbouwkundige plan met hierin de uitgangspunten voor nieuwe gebouwen in het gebied vastgesteld.

XL-ontwerp voor het Jaarbeursplein


Geparkeerde fietsen domineren het huidige beeld van het Jaarbeursplein. Dat gaat veranderen. Met de bouw van een nieuwe fietsenstalling onder Stationsplein West, een nieuw busstation en een zogenaamde 'knip' in de Croeselaan waardoor er geen auto's meer komen op het plein, komt er veel ruimte vrij. Ruimte voor een ontmoetings- en evenementenplein in de maat XL. Het Jaarbeursplein is ruim twee keer groter dan de Neude. Op en rondom het Jaarbeursplein is alles extra large. Het plein is geschikt voor grote evenementen en voor grote stromen voetgangers van en naar station en Jaarbeurs. Tegelijkertijd zorgt het nieuwe ontwerp voor elementen die de menselijke maat erin brengen en mensen uitnodigen tot ontmoeten, ontspannen en verblijven. Bomen en beplanting zorgen bijvoorbeeld voor het opdelen van het plein in kleinere delen.

780 parkeerplekken

De parkeergarage is drie lagen en biedt ruimte aan circa 780 parkeerplaatsen. De brede parkeervakken in een schuine hoek, brede rijbanen en daglicht dragen bij aan een prettig gebruik van de garage. Via een vide is er op alle verdiepingen daglicht te zien. De parkeergarage wordt voor auto's ontsloten via de Croeselaan. Voor voetgangers komen er twee entrees op het plein.

Stedenbouwkundig plan

Het Stedenbouwkundig Plan borduurt voort op het Masterplan, Structuurplan en de visie 'Van Sijpensteijnkwartier en verder'. Het document geeft de kaders en randvoorwaarden voor het vastgoed rondom het Jaarbeursplein. Concreet gaat het over het Jaarbeurspleingebouw (naast de tramhalte Jaarbeursplein), nieuwbouw op de plek van Leeuwensteyn (WTC) naast het in aanbouw zijnde Stationsplein West en de ondergrondse parkeergarage. Ook de directe omgeving van deze gebouwen wordt meegenomen.

Invloed omgeving

De concept-plannen zijn in maart gepresenteerd tijdens een publieksavond en twee aparte bijeenkomsten voor stakeholders en belangengroepen. Ook zijn ze op de website cu2030.nl gepubliceerd. Reacties die naar aanleiding hiervan zijn binnengekomen, waren overwegend positief. Enkele suggesties zijn al verwerkt in de plannen, andere suggesties worden als input meegegeven aan de ontwerpers voor het definitief ontwerp van het plein en de parkeergarage. Dat geldt ook voor de reacties die al in 2009 zijn binnengekomen naar aanleiding van het consultatietraject rondom het integraal programma van eisen voor de openbare ruimte Stationsgebied-west voor zover het gaat om concrete tips voor het defintief ontwerp. Iedereen die heeft gereageerd, krijgt persoonlijk bericht over wat er met zijn of haar suggestie is gedaan.

Vervolg

Het stedenbouwkundig plan wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Als de raad instemt met enkele optimalisaties van het Masterplan -die nodig zijn voor de ontwikkeling van dit gebied- ligt er een basis om de bestemmingsplanprocedure op te kunnen starten. Afhankelijk van de voortgang van de plannen voor het vastgoed rondom het Jaarbeursplein beslist het college na de zomer of de bestemmingsplanprocedure daadwerkelijk start en op welke manier de parkeergarage wordt ontwikkeld. Ook het ontwerp voor het plein en de garage wordt verder uitgewerkt op het moment dat er meer duidelijkheid is over het vastgoed.

Bron: CU2030

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »
descriptionArtikel

Inwoners Hoogkerk verbeteren leefbaarheid met eigen burgerbegroting

2 jan om 09:17 uur

Hoe zou het zijn als je als inwoner van een dorp of stad geheel of gedeeltelijk kunt meebeslissen over waar het…

Lees verder »