Nieuws

608 bomen in de Sandwich

Gemeente Amsterdam - Stadsdeel Oost is begonnen met het verbeteren van de groeiomstandigheden voor 608 bomen op IJburg. Wethouder mevrouw Nevin Öztük met in haar portefeuille onder andere Openbare Ruimte, Groen en Duurzaamheid gaf onlangs, door grond in de Permavoid® Sandwich Constructie aan te brengen, het startschot voor dit project.

 

De bestaande bomen komen in de 17.500 m² Permavoid Sandwich Constructie. Het systeem wordt in vele steden in Europa met succes toegepast. In Amsterdam, met name op IJburg, zijn er al vele straten op deze manier ingericht.  Deze bomen  staan er, na zes à acht groeiseizoenen, geweldig bij. De bestrating is nog volledig intact. Door de drukspreidende werking voorkomt het systeem wortelschade. Met een extra luchtlaag (2ᵉ maaiveld), voorkomt het wortelopdruk. Het verbetert de zuurstof- en voeding huishouding. Na onderzoek, door onafhankelijke partijen, is gebleken dat het bomenpakket van één toppig bomenzand in de loop der jaren niet verder verdicht door de verkeersbewegingen.

Drie prefab delen 

De Permavoid Sandwich Units worden gevuld met grond die het onderliggende bomenzand verrijkt. De bestrating wordt hierop met een tussenlaag van 5 cm zand aangebracht. De Units hebben een druksterkte van 1.400 kN/m². Aannemingsbedrijf Gebr. Reimert b.v. uit Almere installeert het systeem inclusief het straatwerk waarbij het nauw samenwerkt met TGS b.v. Het wordt in drie prefab delen, met een totale afmeting van5.664 x 2.020 mm, onder de gehele parkeerstrook aangelegd. Dit om de overlast van de openliggende parkeerstrook tot het minimum te beperken.

Deel dit artikel