Nieuws

Aan de slag met Nuso: “Ze nemen veel werk uit handen”

Via NUSO werd de OG Heldringschool voor Zeer Moeilijk Lerenden aan de speeltuinvereniging Amsterdam Zuid gekoppeld. Dat blijkt een succes. Samen gaan zij eens per week aan de slag, waarbij de leerlingen de beroepskrachten veel werk uit handen nemen.

Waardering voor het werk

Op initiatief van de NUSO kwam de OG Heldringschool voor Zeer Moeilijk Lerenden acht jaar geleden naar buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam-Zuid om leerlingen daar stage te laten lopen. In die tijd kwam de school één jaar niet vanwege tijdgebrek. Leerkracht Ruud Lek: "We zijn teruggekomen vanwege de goede sociale contacten met de speeltuin en de buurt en om leerlingen eens verder te laten kijken dan alleen school. Er is een band ontstaan met de speeltuin die we appreciëren. De leerlingen worden ook aangesproken door Corrie van Egdom, beroepskracht bij Amsterdam-Zuid. Ze leren zo van anderen iets accepteren en dat je wat voor de speeltuin betekent, er lol kunt hebben en het werk wordt gewaardeerd. Die waardering kan bestaan uit een compliment of een colaatje."

 

“Ze kunnen veel meer dan gedacht”

“Ik stond er positief tegenover, maar wist vanwege hun beperkingen niet wat ik er van moest verwachten”, zegt Corry van Egdom, beroepskracht bij buurt- en speeltuinvereniging Amsterdam Zuid, over de groep van de OG Heldringschool. Via de NUSO werd de school aan de speeltuin gekoppeld. Volgens Corry was de gedachte van wat ze met de leerlingen kon, binnen een maand verdwenen. “Ze kunnen veel meer dan ik had gedacht. De jongens nemen me veel werk uit handen. Op de dag dat ze er zijn hoef ik in ieder geval niets buiten te doen.” Ze regelt met Gerry, de andere beroepskracht, in wisselende dienst de dagelijkse gang van zaken bij de grote vereniging. Van het gebouw in de Amsterdamse Rivierenbuurt maken twintig clubs gebruik. Van judo tot tai chi chuan en van diverse dansgroepen tot de eettafel.

 

Werk verlicht door leerlingen

Corry en Gerrie moeten ervoor zorgen dat alles klaar staat voor die vele clubs. Maar ze zijn er ook voor het onderhoud van de speeltuin, kinderactiviteiten en de bar. “Alle voorkomende werkzaamheden”, zoals Corry aangeeft. De hoeveelheid werk wordt iedere vrijdag verlicht door de leerlingen van de Heldringschool die worden begeleid door leerkracht Ruud Lek, met wie de mensen bij de speeltuin goed contact zeggen te hebben. 


Meedoen in de maatschappij

Volgens Corry kan de groep zonder Ruud geen stage lopen bij de speeltuinvereniging. “Wij hadden aanvankelijk geen ervaring. Zo moet je bijvoorbeeld meer geduld met ze hebben en duidelijk zijn in wat wel en niet kan. Ik ben zelf nogal recht toe recht aan. Dan zeg ik ‘je moet dit of dat even doen’. Ruud laat me dan weten dat die benadering te direct is en niet werkt. Volgens hem moet ik zeggen ‘zou jij dit even willen aanpakken’. Het vereist een speciale manier. Ieder schooljaar komt er weer een andere groep jongens. Ik ben er trots op als ik hoor dat leerlingen die hier stage liepen nu in een plantsoenendienst werken. Dat ze bij ons ervaring opdeden, al is het voor een baan onder begeleiding. Maar het is goed dat ze zijn gestimuleerd om er achter te komen welk werk ze leuk vinden en dat ze meedoen in de maatschappij”, aldus Corry.

 

Hulp noodzakelijk

Bij de buurt- en speeltuinvereniging komen van september tot en met januari ook leerlingen van de Alphons Laudyschool voor zeer moeilijk lerenden. Sinds kort werkt er ook iemand vanuit Pantar, een sociaal werkverband. Die hulp is volgens Corry noodzakelijk nu het vergeleken met vroeger moeilijker is om vrijwilligers te werven. ”Door de crisis moeten beide ouders zorgen voor inkomen. Vrijwilligers voor klussen als onderhoud krijg je niet, omdat dit toch niet zulk aantrekkelijk werk is.” 

 

Wilt u meer lezen over de projecten van NUSO? Kijk dan op de site.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel