Nieuws

Europese subsidie voor fietsparkeren en truckersparkeerplaatsen

Er komt een flinke Europese subsidie voor Nederlandse infrastructuurprojecten. Zo is er vier miljoen euro beschikbaar voor truckparkeerplaatsen in Zuid-Holland, Brabant en Limburg. Voor de bouw van 75.000 fietsparkeerplekken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht is nog eens drie miljoen aan Europees geld beschikbaar gesteld.

Het ministerie heeft met de provincies Zuid-Holland, Brabant en Limburg vier miljoen euro in de wacht gesleept voor beveiligde vrachtwagenparkeerplaatsen in de omgeving van de belangrijke snelwegen voor transport van en naar de haven Rotterdam. In totaal komen er 800 parkeerplekken voor langparkeren bij op al bestaande plekken in Rotterdam, Asten en Venlo en op de nieuwe truckparking de Kilt bij Dordrecht. Onderdeel van het project is dat de parkeerplaatsen worden aangesloten op een systeem dat digitaal real-time inzicht geeft in beschikbare plekken op de private truckparkings. 

Veel behoefte aan extra plaatsen

Minister Van Nieuwenhuizen is blij met de bijdrage van de Europese Commissie: “We hebben in de buurt van onze grote transportcorridors van en naar de Rotterdamse haven veel behoefte aan extra plaatsen op beveiligde truckparkings met voorzieningen. We ontlasten daarmee de overvolle verzorgingsplaatsen direct aan de snelwegen die alleen bedoeld zijn om kort te parkeren. Het helpt ook om de problemen aan te pakken met vrachtwagens die nu op de vluchtstrook langs de snelweg worden geparkeerd.”

Fietsparkeerplaatsen

Voor de bouw van 75.000 fietsparkeerplekken in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ontvangt Nederland nog eens drie miljoen euro. De subsidie wordt gebruikt voor investeringen van een groter actieplan waarmee 150.000 fietsparkeerplekken bij 47 treinstations in Nederland komen. “Een goede zaak”, zo zegt staatssecretaris Van Veldhoven. “De fiets is op korte afstanden vaak de snelste manier om je te verplaatsen, zeker in de stad. Maar dan moet je je fiets natuurlijk wel fatsoenlijk kunnen stallen. De komende jaren bouwen we daarom veel extra fietsenstallingen. Goed dat ook de EU bijdraagt."

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. De projecten zijn door het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voorgedragen. Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel