Nieuws

Bestrijden eikenprocessierups wegen duurt nog weken

Het bestrijden van de eikenprocessierups langs provinciale gaat nog enkele weken duren. Doordat er rupsen van verschillende leeftijden zijn, en door de aanwezigheid van ondergrondse nesten, heeft de preventie minder goed gewerkt dan verwacht.

Het bestrijden van de eikenprocessierups gebeurt eerst in de buurt van evenementen zoals de Nijmeegse vierdaagse. Daar worden de rupsen zoveel mogelijk verwijderd. Na de evenementenlocaties zijn de rupsen in de buurt van scholen, ziekenhuisen en verzorgingshuizen aan de beurt, gevolgd door druk bezochte plaatsen zoals bushaltes en drukke fietsroutes. Daarna volgen overige plaatsen.

 

De haartjes van de eikenprocessierups kunnen klachten zoals jeuk, huid- en oogirritatie en problemen aan de luchtwegen veroorzaken. De haren van de rups kunnen zeven tot acht jaar actief blijven. Door de wind zijn de haren de afgelopen tijd al in de berm en op de weg terechtgekomen. Het advies is dan ook om deze plekken te mijden indien mogelijk. 

 

De bestrijding is er dit jaar op gericht om zoveel mogelijk nesten volledig te verwijderen. Dit moet problemen in de toekomst voorkomen. Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel