Nieuws

Nieuwe speelplek recreatiestrand Blauwestad

Bij het recreatiestrand in het Groningse Blauwestad is een schip gestrand. De resten ervan vormen nu een speelplaats. Dat is althans het fantasierijke verhaal dat aan kinderen wordt verteld. “Bij een bijzondere locatie past geen standaard speeltuin.”

“Hee, ze zijn hier al aan het graven geweest,” constateert Pim Lage Venterink, productmanager Spelen bij BTL Realisatie, als hij zich voorover buigt bij speelattribuut ‘de kajuit’. Kinderen hebben de nieuwe speelplek aan de rand van het binnenmeer in het Groningse Blauwestad al ontdekt, zo blijkt. Hij staat er sinds kort. Een bijzondere plek, in meerdere opzichten, vertellen Lage Venterink en René Perton, hoofd van het Projectbureau Blauwestad. 

De vorm ervan verwijst naar een fictief schip dat hier ooit zou zijn gestrand. Maar vooral is de locatie uniek: Blauwestad is de naam van een waterrijk natuur- en woonproject dat begin deze eeuw gestalte kreeg. Op voormalig akkerland in het Oost-Groningse Oldambt werd een groot meer gegraven en werden nieuwe woningen gebouwd. Dit alles om de sociaaleconomische vitaliteit van het gebied te versterken. 

Splinternieuw

Perton vertelt hoe de ontwikkeling van het gebied in een stroomversnelling is gekomen. In anderhalf jaar tijd zijn er 80 kavels verkocht, tegen 200 in de tien jaar daarvoor. ”Er zijn volop bouwactiviteiten, er worden straten aangelegd en het strandje dat er al een jaar of acht lag, kreeg vorig jaar de status van officieel zwemstrand.” Even verderop ligt de Wilgenborg, een grote koepel van staal waarover wilgentenen zijn aangebracht. Het is een initiatief van de bewoners en het wordt een van de grootste wilgenkoepels van Europa. “We vonden dat in dit gebied een speelvoorziening voor kinderen ontbrak,” vertelt Perton. “Vooral ook omdat zich hier steeds meer gezinnen met kinderen vestigen.”

Tegelijkertijd kwamen speeltoestellen vrij toen het tijdelijke opvangcentrum voor asielzoekers in Beerta dichtging. “We hebben het COA gevraagd om de speelattributen aan de provincie Groningen te schenken, want het was nog splinternieuw materiaal,” vertelt hij. De provincie is samen met de gemeente Oldambt verantwoordelijk voor de ontwikkeling van Blauwestad en dus ook voor de openbare ruimte in het gebied.  

 Lage Venterink was namens BTL, met onder meer een architectenbureau (BTL Advies) en een aannemersbedrijf (BTL Realisatie) betrokken bij de ontmanteling van de speelplek op het azc-terrein en kwam zo in contact met Perton. Die vroeg zich af of BTL de attributen niet kon herplaatsen bij het strandje. Lage Venterink: “Ik heb toen gevraagd of we niet iets meer konden doen dan alleen de toestellen herplaatsen. Dit is zo’n ontzettend mooi gebied met al dat water. Het recreatiestrand is een bijzondere plek en daarbij past geen standaard speelplaats.”  

Geheimzinnig

Tuin- en landschapsontwerper Monique Kuijstermans van BTL Advies is met de speelplaats aan de gang gegaan. “Gezien de waterrijke omgeving dacht ik al snel aan een schip”, vertelt ze. “Door middel van een aarden wal met gras hebben we de buitenlijnen van een schip nagebootst, waarin de speeltoestellen een plek  hebben gekregen. Het verhaal gaat dat dit aangespoelde schip op het land in tweeën is gebroken. Daardoor wordt de plek nog geheimzinniger,” denkt ze. “Schepen zijn een gewild thema in speelland. En dit verhaal erachter spreekt kinderen aan. De schommel is nu het kraaiennest, de veerwip zijn de zeehonden en de glijbaan doet dienst als kajuit.” Over het ontwerp waren zij en Lage Venterink het snel eens met Perton. Om het thema extra kracht te geven zal nog een pomp worden geplaatst, waarmee kinderen water uit het scheepswrak in het meer kunnen oppompen.  

Knipoog

Behalve de drie toestellen zijn ook allerlei houten attributen toegevoegd, zoals de trossen van het schip, palen uit de romp, wiebelende balken, drijvende masten en een trap naar het ruim, die ook als zitelement gebruikt kan worden. Het hout is robinia en dus duurzaam en toekomstbestendig. De speelplek wordt omsloten door een ongeveer 60 tot 80 centimeter hoge graswal. Perton: “Een aarden wal past beter bij deze plek als beschutting tegen de wind dan een houten schutting.” De wal is bewust niet hoger gemaakt. “Er gaan kleine kinderen spelen en voor hen is een meter al vrij hoog,” meent Kuijstermans.

Elke spelvorm komt maar één keer terug: glijden, klimmen, schommelen en balanceren. “Daardoor is er een breed speelaanbod, maar is de speelplaats wel heel ruimtelijk gebleven,” aldus Lage Venterink. “We zijn blij dat we de vrijheid hebben gekregen voor dit ontwerp. Dit past goed bij het strand en het verhaal erbij is grappig.”

Perton: “We hebben gekeken naar wat deze plek kan verdragen. De stranding van het schip is een knipoog naar dit gebied. Deze speelplek geeft het recreatiestrand een enorme meerwaarde. We verwachten er veel van. Niet alleen als recreatieplaats voor bewoners van Blauwestad maar ook voor inwoners van Winschoten en omstreken. Binnen twee jaar verrijst hier, over de A7 en het Winschoterdiep, een 800 meter lange fiets-wandelbrug. Dat wordt de langste van Europa”, stelt Perton. “Deze brug komt op vijf à zes meter hoogte over de snelweg te liggen, zodat mensen vanuit Blauwestad snel in Winschoten kunnen komen en andersom. Het moet een landmark worden, ook voor bezoekers vanuit Duitsland, en het moet dus opvallen. Zo kunnen niet alleen recreanten, maar ook bewoners van Winschoten en omstreken bij zonnig weer genieten aan het strand van Blauwestad. En de kinderen van deze bijzondere speelplek.” 

 Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel