Nieuws

Opening Damrak: Amsterdam rolt rode loper uit

Het project Rode Loper van de gemeente Amsterdam en de ondernemersvereniging Damrak en Beursplein openden op dinsdag 24 maart het vernieuwde Damrak. Dit is het eerste onderdeel van de Rode Loper in Amsterdam dat is opgeleverd.

 

De wethouders Litjens en Choho en stadsdeelbestuurders Oranje en Van Pinxteren verrichtten de feestelijke opening. Met een historische tram reden zij vanaf het stadhuis naar het Damrak. Bij de vernieuwde kade stapten zij uit, waar zij feestelijk werden ontvangen door de rederijen. Daarna wandelden bewoners, ondernemers en de bestuurders over de 500 meter lange rode loper die op het Damrak was uitgerold.

 

Officieel teruggegeven

Langs deze rode loper waren verschillende activiteiten, zoals een steltloopster,  een jazzband en een “wall of fame” waar voorbijgangers op de foto konden. Aan het einde van de wandeling volgden de officiële handelingen. Door het laatste eind van de rode loper uit te rollen openden de aanwezigen het Damrak. Hiermee is het eerste deel van de Rode Loper teruggegeven aan de bewoners, ondernemers en bezoekers van het Damrak. Na de opening kregen de bewoners en ondernemers een hapje en drankje aangeboden bij de Beurs van Berlage.

 

Ruimte voor voetgangers

In 2013 startte na tien jaar planvorming de werkelijke vernieuwing van het Damrak. Deze drukke straat is sindsdien flink veranderd. Zowel boven als onder de grond is veel vernieuwd. Er is meer ruimte gekomen voor de tienduizenden voetgangers die hier dagelijks passeren. De kademuur bij het Damrak werd ook vernieuwd, een waar technisch hoogstandje boven de tunnel van de Noord/Zuidlijn.

 

Damrak klaar

Eind 2014 was het meeste werk al klaar. Met de plaatsing van een aantal natuurstenen banken, in dezelfde stijl als de bestrating, zijn deze maand de werkzaamheden afgerond.

 

Binnenkort verschijnt het magazine Straatbeeld, met daarin twee artikelen over dit hoofdstedelijke voorbeeldproject.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel