Nieuws

88 energiezuinige en betaalbare woningen in Tilburg

De Reitse Hoevenstraat in Tilburg krijgt er in korte tijd 88 betaalbare sociale huurwoningen bij. De woningen zijn duurzaam, staan in het groen en zijn daarnaast geluidsarm.

Daarbij zijn de woningen energiezuinig en waterinclusief ontwikkeld. Daarmee laat het bureau voor de derde keer in Tilburg zien dat er een oplossing is voor steden die kampen met de vraag hoe ze binnen de stedelijke grenzen, en in een kort tijdsbestek, betaalbare en duurzame woningen kunnen realiseren. Veel gemeenten weten niet hoe ze betaalbare en sociale woningen met een hoge woonkwaliteit kunnen realiseren. De gemeenten noemen wel de urgenties, richten taskforces op en maken prestatieafspraken, de resultaten blijven echter vaak achter. 


In Tilburg is wél resultaat. Daar jaagt een taskforce de ontwikkeling van betaalbare woningbouw aan. "De tasforce is opgericht met een duidelijk gevoel voor urgentie", legt architect-directeur Reimar von Meding van KAW uit. "Vervolgens zijn locaties gealloceerd die ergens wel realistisch zijn." Hiervoor werden alle mogelijke locaties in de stad onderzocht. De locatie aan de Reitse Hovenstraat is de eerste in een reeks die binnenkort worden gerealiseerd. De beschikbare locaties dragen vaak een uitdaging in zich. Het betreft namelijk bijna altijd plekken met bestaande functies en tal van belanghebbenden die moeten worden overtuigd. Wil men dergelijke locaties ontwikkelen, dan is het belangrijk om een snelle en integrale sprint te trekken. 


De woonblokken die aan de Reitse Hoevenstraat worden gerealiseerd, zijn zeer compact. Hierdoor zal de warmtevraag in en om de woningen laag zijn. De woningen zijn gerealiseerd rondom een groen binnenhof. Verhoogte entrees kenmerken de overgang tussen het openbare gebied en het woongebied. Elk individueel trapje scheidt de stoep van de woning. Een raster op de gevel met telkens andere vullingen zorgt voor eenvoudige verschillen tussen de gebouwdelen. 

Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel