Nieuws

Buiten spelen goed voor de ogen

Op jonge leeftijd veel buiten zijn helpt tegen bijziendheid. Dat zegt oogarts Caroline Klaver. Kinderen moeten minstens vijftien uur per week buiten zijn voor een goede ontwikkeling van de ogen.

Van alle zestigers is één op vier bijziend. Bij veertigers is dat één op drie en bij twintigers zelfs de helft. Milde bijziendheid biedt geen reden tot grote zorgen, maar wie hoge bijziendheid heeft (-6 of meer), heeft 30 procent kans om later in het leven slechtziend te raken.


Caroline Klaver, hoogleraar epidemiologie en genetica van oogziekten aan het Erasmus MC, legt uit : “De oogbol van bijzienden is langer, dus is de achterkant van het oog dunner. Daardoor is het gevoeliger voor ouderdomsverschijnselen en kan myope maculadegeneratie ontstaan. Het netvlies gaat dan naar achteren en er vallen een soort kale plekken in. Daarvan wordt je slechtziend.”
 

Beeldscherm

Onderzoekers denken dat de toename te wijten is aan het feit dat we steeds langer dichtbij kijken, bijvoorbeeld naar een beeldscherm. Myopie ontstaat in je jeugd, wanneer de ogen zich nog ontwikkelen. Het probleem moet dus al in de kindertijd aanpakt worden. Kinderen zouden regelmatig een korte pauze moeten nemen van lezen of kijken op een beeldscherm.


Bekijk hieronder een interview met Caroline Klaver over dit onderwerp.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel