Nieuws

Veerhaven Texel krijgt ledverlichting

Begin 2019 start Rijkswaterstaat met het verduurzamen van de openbare verlichting op de Texelse Veerhaven. Dit gebeurt door het vervangen van de traditionele verlichting door ledverlichting.

Het vervangen van de openbare verlichting op de Veerhaven is naar verwachting in juni 2019 gereed, schrijft LED Magazine. Met de overgang naar led zet Texel een gerichte stap in energietransitie. De verlichting op de Veerhaven wordt 's nachts gedeeltelijk gedimd of gedoofd om zo de nachtelijke duisternis meer kracht bij te zetten. De ledverlichting op de Veerhaven krijgt dezelfde kleur als de ledverlichting op het vasteland van Texel, waardoor de nachtelijke oranje gloed boven de Veerhaven verleden tijd is. 


Het vasteland van Texel heeft al sinds 2016 ledverlichting. Texel was destijds de eerste gemeente van Nederland die energieneutrale openbare verlichting bezat. Het overgaan naar ledverlichting sluit aan bij de ambitie van Rijkswaterstaat om het rijkswegennet te verduurzamen en energieneutraal te maken. Mede daarom heeft Rijkswaterstaat in het ontwerp rekening gehouden met de uitgangspunten van het gemeentelijke beleid van Texel en de wensen van Texels Eigen Stoomboot Onderneming. 

Door nachtelijke verlichting staat de nachtelijke duisternis van het Waddengebied onder druk. Ledverlichting reduceert de lichtuitstoot. In het Waddengebied wordt als eerste plek ter wereld gewerkt aan het versterken van de duisternis. Dit gebeurt onder de vlag van Dark Sky Werelderfgoed Waddengebied van UNESCO.

Lees ook: Bedrijven Den Helder creëren duisternis en Ameland introduceert nieuw lichtsysteemDeel dit artikel