Nieuws

Buiten spelen maakt kinderen sociaal sterker

Wellicht een open deur, maar buiten spelen is goed voor kinderen. Onderzoek van de universiteiten uit Leiden en Lissabon wijst uit dat kinderen sociaal sterker worden als ze regelmatig buiten spelen.

Kinderen die vaak buitenspelen met leeftijdsgenootjes zijn beter in staat conflicten op te lossen en staan sterker in hun schoenen. Dit blijkt uit het onderzoek van Carolien Rieffe en haar Portugese collega Guida Veiga. Met sensoren werd het gedrag van kinderen op het schoolplein gevolgd. Het onderzoek werd overigens op een Portugese school uitgevoerd, zodat de kans op goed weer het grootst was.

 

Het schoolplein kan een zeer waardevolle leeromgeving zijn als het gaat om sociale vaardigheden bij kinderen. Rieffe en Veiga wilden met het onderzoek achterhalen welke manieren van spelen de sociale competenties van kleuters stimuleren. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in Infant and Child Developement.

 

Kinderen die langere tijd in groepjes spelen blijken diepere contacten te hebben, worden meer gezien als individu en kunnen beter zichzelf izjn zonder direct te worden gecorrigeerd. Kinderen die daarentegen alleen staan op het schoolplein hebben meer moeite emoties te herkennen bij andere kinderen. 

 

Kijk hier voor meer informatie over het onderzoek Social Competence at the PlaygroundDit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel