Arnhemse wijk kiest voor groen

zaterdag 27 april 2013
timer 2 min
De wijk Sint Marten in Arnhem wordt opgeknapt naar de woonwensen van de bewoners. Zij wilden meer vergroening in de wijk. Woonstichting Portaal geeft gehoor aan deze wens door extra hoge haagelementen tegen kale gevels te plaatsen.

Arnhemse wijk kiest voor groen

Samenwerken met bewoners


Bij het opknappen van de wijk Sint Marten werkt Woonstichting Portaal nauw samen met de bewoners. De woonstichting onderzocht daarom de woonwensen van de huurders en daaruit bleek dat vergroening van de wijk een hoge prioriteit heeft. Mede met het plaatsen van extra hoge haagelementen tegen kale gevels geeft de woonstichting gehoor aan de wens van de bewoners.

Weinig ruimte


In de Arnhemse wijk is nauwelijks plaats voor groen. Ids Breeuwsma, adviseur leefomgeving van Woonstichting Portaal: “Ruimte om bomen te planten is er nauwelijks. Bewoners hebben ons echter wel specifiek gevraagd om waar mogelijk, gevelgroen en geveltuintjes te realiseren. Kleurspecialist Kim van Savooyen heeft een kleurenschema voor gevels en al het houtwerk ontworpen en samen met haar hebben we op basis van die kleuren de beplanting afgestemd.”


Verticaal groen


Vooral kale gevels zijn de bewoners een doorn in het oog. Projectleider onderhoud vastgoed René van Engelen: “Wij hebben ons verdiept in beschikbare groene beplantingsystemen. Onze keuze viel op de Kant & Klaar Haag van Mobilane. Het onmiddellijk zichtbare effect, het beschikbare kleurenassortiment en de minimale ruimte die het grondgebonden systeem inneemt, zijn doorslaggevend geweest bij onze keuze. Bovendien is de Kant & Klaar Haag per vierkante meter relatief goedkoop en onderhoudsarm en wordt de hinder van graffiti na plaatsing direct weggenomen. Dat de klimophagen ook nog goede fijnstofopnemers zijn en de muren isoleren en beschermen tegen UV-straling, is mooi meegenomen.”

Hoogte


Edwin Ebbeng en Wessel Kwist van hoveniersbedrijf Tuindecor uit Elst plaatsen de drie meter hoge kant en klare  klimophagen tegen een gevel in de Marten van Rossemstraat in Arnhem. Boven de volgroeide haag komt ook een onbegroeid gegalvaniseerd gaaswerk van drie meter, zodat de groene gevel met Hedera ‘Woerner’ in totaal zes meter hoog wordt. Er wordt in de wijk zo’n vijftig meter Kant & Klaar Haag geplant in verschillende klimopsoorten. Naar verwachting zullen de groene gevels in de Arnhemse wijk Sint Marten eind juli 2013 gerealiseerd zijn.