Nieuws

App voor onkruid

Ingenieursbureau Tauw, Wageningen UR en Peter van Welsem Advies hebben app ontwikkeld die onkruid meet en classificeert. Zo kan eenvoudig worden bepaald op welke termijn onderhoud nodig is.

App voor onkruid

 

Weedviewer

De Weedviewer, zoals de app heet, werd onlangs gepresenteerd tijdens de bijeenkomst Beeldkwaliteit van CROW, het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte. Tijdens de bijeenkomst werd een nieuwe richtlijn gepresenteerd voor het beoordelen van onkruidbedekking op verhardingen. De Weedviewer meet en classificeert op basis van deze nieuwe richtlijnen.

Tien foto's per 100m2

Zo kan eenvoudig worden bepaald op welke termijn onderhoud nodig is. Een effectief hulpmiddel om de gewenste beeldkwaliteit van de openbare ruimte in stand te houden, zeggen de ontwikkelaars zelf. De Weedviewer-app berekent de onkruidbedekking van een verharding (bijvoorbeeld een stoep) aan de hand van foto’s, die met een smartphone of tablet worden gemaakt. Voor een oppervlakte van 100 m2 zijn tien foto’s nodig om een goede berekening te kunnen maken. Aangevuld met enkele andere gegevens laat de Weedviewer vervolgens zien in welke categorie de onkruidbedekking valt: A+, A, B, C of D.

Gemeenten betalen 665 euro voor de app, en betalen jaarlijks voor updates. Adviesbureaus mogen 2450 euro op tafel leggen.

Bron: Emerce

Deel dit artikel