Stadshavens Rotterdam biedt ruimte aan unieke test- en showstraat

maandag 27 juli 2015
timer 3 min
Samen met marktpartijen realiseren de gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf Rotterdam N.V. de komende 20 tot 40 jaar woon- en werkgebieden in het stadshavengebied. Met de ontwikkeling van Stadshavens Rotterdam wordt vanuit een sociaaleconomische urgentie gewerkt aan de toekomstbestendigheid en concurrentiekracht van stad en haven. Onderdeel hiervan is het project Lab op Straat in M4H: een test- en showstraat voor innovatieve buitenruimte producten, waar bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten concreet samenwerken aan het verduurzamen van Rotterdam.

Stadshavens Rotterdam is onderverdeeld in vier gebieden: Rijn-Maashaven, Waal-Eemhaven, RDM-Heijplaat en Merwe-Vierhavens. Merwe-Vierhavens – ‘M4H’ – is van oorsprong een van de grootste fruithavens ter wereld, nu groeit de haven langzaam uit tot een nieuw woon- en werkgebied.


Lab op Straat 

Stadshavens Rotterdam wil M4H samen met marktpartijen transformeren tot een stedelijk platform waar haven en stad en kennis en kunde bij elkaar komen. De focus ligt op de innovatieve, technologische en ambachtelijke maakindustrie vanuit de clusters Clean Tech, Medical en Food. In de toekomst zullen ook nieuwe woon- en werkvormen hier een plek krijgen. De transformatie vindt geleidelijk plaats, door mee te bewegen met de markt en met de huidige ondernemers kansen te pakken.

 

Bedrijfsleven, overheid en kennisinstituten werken concreet samen aan het verduurzamen van Rotterdam bij Lab op Straat in M4H, een test- en showstraat. Het project ging op 30 maart 2015 officieel van start en is een initiatief de gemeente Rotterdam. “Dit omdat de behoefte groeide meer bij de markt aan te sluiten”, vertelt projectleider Jaap Peters. “Een van de belangrijkste ontwikkelingen hierin is de oprichting van Lab op Straat. Door productinnovatie de ruimte te bieden kunnen we ons bezig houden met ontwikkelingen die verder reiken dan de standaard. Hoe moeten we bijvoorbeeld anticiperen op de opkomst van smart city’s?”

 

Pratende prullenbak

De locatie wordt gezamenlijk door de gemeente en Stadshavens gefaciliteerd. De Hogeschool Rotterdam zal de aankomende jaren de producten monitoren en testen. De producten die in de eerste fase worden getest zijn volledig gericht op de techniek. In de tweede fase wordt het proefvak verder uitgebreid en is er ook volop ruimte voor innovaties op het gebied van straatmeubilair, smart grid en data. Juist deze openheid en breedte, met minimale randvoorwaarden, biedt perspectief. “Zo wordt de ‘pratende prullenbak’ die is getest in de eerste fase, op dit moment doorontwikkeld”, vertelt Peters. “Zodoende dat het product aansluit bij de doelstelling van een schonere stad.”

 

De genoemde tweede fase wordt op dit moment verder uitgewerkt. Het ultieme is om de innovatie in Rotterdam breed te monitoren zodat hier de aankomende jaren lering uit kan worden getrokken voor nieuwe projecten. Peters: “Daarnaast willen we een innovatiewebpagina en applicatie Rotterdam breed door ontwikkelen, waarin alles op het gebied van innovatie in de buitenruimte wordt gemonitord.”


Het complete artikel lezen?

In de derde editie van Verkeer in Beeld staat het volledige artikel over Stadshavens Rotterdam. Hierin komt ook Rik Dalmeijer, gebiedsmanager bij Havenbedrijf Rotterdam, uitgebreid aan het woord over de ontwikkelstrategie voor M4H. Dit nummer verscheen op 16 juni 2015 en is gratis te downloaden in onze bibliotheek als u lid bent. Bent u nog geen lid van ons platform, bekijk dan hier de mogelijkheden.

Meer artikelen met dit thema

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »