Nieuws

Zo belangrijk zijn Ecodorpen

Op donderdag 27 september heeft het Nederlandse Ecodorpennetwerk aandacht voor de positieve rol die Ecodorpen kunnen spelen bij de ontwikkeling van de kwaliteit van de leefomgeving. Op het symposium ‘De meerwaarde van Ecodorpen kunnen initiatiefnemers en gemeenten ervaringen met elkaar uitwisselen.

De dag start met een inleiding van dagvoorzitters Kyra Kuitert (GEN-NL) en Jean Eigeman (oud-wethouder Culemborg, Eerste Kamer lid). Vervolgens zijn er lezingen waarbij onder meer het nieuwe logo van Ecodorpen Nederland wordt onthuld. In de middag is er een rondleiding door Ecodorp Aardehuis en is er tijd voor verdiepende workshops.

Nederland kent sinds een aantal jaren een aantal ecodorpen. Tevens liggen er initiatieven voor nieuwe Ecodorpen op stapel. De moeilijkheid bij het ontwikkelen van een Ecodorp is dat er weinig grond beschikbaar is en dat overheden er nog niet altijd heil in zien.

De ecodorpen in Nederland:
Aardehuis, Olst
Ecodorp Bergen (Noord-Holland)
Ecodorp Boekel

Er zijn ook initiatieven bedacht voor een nieuw Ecodorp. Doordat er nog gebrek is aan grond, is het ecodorp echter nog niet gerealiseerd. Het gaat om de volgende initiatieven.
- Ecodorp Groeningen, Groningen
- Anastasiadorp, Drenthe
- Ecohof, Texel
- Ecodorp, Gaasterland
- Ecodorp, Zwolle
- Eco aan de Zaan, Noord-Holland
- Anastasiadorp, Twente
- Anastasiadorp, Winterswijk
- De Groenlingen, Tilburg

Waarom een ecodorp? 

Een ecodorp is een gebied, gelegen in een groter gebied, waarin een circulaire economie wordt nagestreefd en staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Zo wordt in een ecodorp gebruik gemaakt van organische materialen. 


Kijk hier voor het volledige programma van het symposium ‘De meerwaarde van ecodorpen’. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel