Nieuws

Groningen en Dalfsen Groenste stad en dorp van Nederland

Groningen en Dalfsen zijn gekozen tot de Groenste Stad en Dorp van Nederland 2013. Zij wonnen Goud in de nationale groencompetitie Entente Florale 2013. Groningen won Goud in de categorie ‘steden’ en het Overijsselse dorp Dalfsen werd tot winnaar uitgeroepen in de categorie ‘dorpen en kleine steden’. 

Groningen en Dalfsen Groenste stad en dorp van Nederland
Dit gebeurde tijdens de Nationale Groendag die werd gehouden in het stadhuis van Apeldoorn. De winnaars ontvingen hun prijs uit handen van Lucas Bolsius, ambassadeur van de Vitale Groene Stad en burgemeester van Amersfoort. Groningen en Dalfsen kunnen nu Nederland volgend jaar vertegenwoordigen in de internationale Entente Florale, waaraan door 12 Europese landen wordt deelgenomen.

Zilver en Brons


Bij de categorie steden werd Amstelveen bekroond met Zilver en Brunssum en Schiedam met Brons. In de categorie dorpen & kleine steden ontving Zuidlaren (gemeente Tynaarlo) Zilver en werden Hilvarenbeek, Heukelum (gemeente Lingewaal) en Elsloo (gemeente Stein) met Brons bekroond.

Beoordeling


De visie, het beleid en de uitvoering daarvan in de praktijk worden door de jury beoordeeld op basis van een groot aantal criteria. Naast het groen in de binnenstad of dorp heeft ook natuurbeheer en groene recreatie daarin een belangrijke plaats. De Entente Florale jury heeft haar bevindingen voor elke gemeente vastgelegd in een uitgebreid rapport, dat de vertegenwoordigers van het gemeentebestuur tijdens de prijsuitreiking werd aangeboden. Hierin zijn naast de conclusies ook aanbevelingen opgenomen.

Groningen


De jury motiveerde haar oordeel over Groningen aldus: Groningen is een compacte stad in het karakteristieke landschap van de Hondsrug, het Reitdiepdal, de veengebieden en de kleigronden met een goede bereikbaarheid van voorzieningen. De sterke landschappelijke onderlegger van Groningen wordt op het niveau van hoofdstructuren goed uitgewerkt. De ecologische ambities van Groningen klinken door in zowel opzet als uitwerking. De jury heeft bijzondere waardering voor de wijze waarop Groningen omgaat met het cultuurhistorisch erfgoed.

Dalfsen


De jury motiveerde haar oordeel over Dalfsen als volgt: De gemeente Dalfsen is een werkelijk groene parel aan de Overijsselse Vecht. Zij is zich bewust van wat haar aan groen en waardevolle natuur is geschonken, vanuit het verleden met prachtige landgoederen en een overeenkomstig rijke cultuur aan lanen met monumentale en waardevolle bomen. Groen, natuur en landschap komen in deze gemeente in een harmonieuze samenhang bij elkaar en vormen daardoor een compleet en evenwichtig beeld, waar het buitengewoon aangenaam wonen, werken en recreëren moet zijn. De gemeente Dalfsen is eveneens gezegend met prachtige particuliere tuinen, die in veel gevallen de dragers zijn van het totale groenbeeld in de openbare ruimte. De rol van de Overijsselse Vecht is ten opzichte van het dorp Dalfsen de afgelopen jaren veranderd van een negatieve achterkant naar een positieve voorkant, waardoor ambitieuze plannen en projecten worden ontwikkeld of al ter hand genomen zijn. De gemeente Dalfsen koestert haar kroonjuwelen en is daarop buitengewoon trots. Zij wil die door verder te ontwikkelen beleid en goed rentmeesterschap ook voor de toekomst veilig stellen.

 

 

Deel dit artikel