Nieuws

"Geef straat terug aan onze kinderen"

“We hebben de ruimte, we moeten het alleen maar terugeisen”, zei stedenbouwkundige Ankita Chachra tijdens haar toespraak op het Child in the City congres in Wenen. Hiermee doelde ze op haar opvatting dat straten veel kindvriendelijker mogen worden.

Chachra is lid van de Global Designing Cities Initiatieve en is van mening dat het voor stedenbouwkundigen van essentieel belang is om een systeem te bedenken wat steden in staat stelt gezond en toegankelijk voor iedereen te zijn, en dan met de nadruk op kinderen. De gaststad van dit congres, Wenen, is volgens Chachra een goed voorbeeld van een stad die de rol van ‘de straat’ duidelijk in het vizier heeft, schrijft Child in the City. Zo zijn de straten in de Oostenrijkse hoofdstad niet alleen locaties waar mensen kunnen wandelen, fietsen of rijden met de auto, maar ook plekken waar kinderen kunnen spelen.

Tegenwoordig is de straat meer en meer een plek waar mensen hun gevoelens uitdrukken, en dat maakt het steeds vaker een gevaarlijke beweegruimte voor kinderen. Daarbij hebben gemotoriseerde voertuigen een soort voorkeurspositie gekregen op de straat. Daarom is het volgens Chachra van eerste prioriteit dat straten weer veilig en toegankelijk worden voor iedereen.

Om dit mogelijk te maken, moeten de straten opnieuw worden ingericht en ontworpen. “De bestemming van de openbare ruimte moet opnieuw worden bekeken om het zo effectief en veilig mogelijk in te richten, zodat het voor iedereen en met name voor kinderen weer een veilige en fijne plek wordt”, sluit Chachra af.Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel