Nieuws

Nieuwe Richtlijn Lichthinder NSVV. Nu ook aandacht voor flora en fauna

Op donderdag 13 november 2014 werd op bijeenkomst van lichtdeskundigen en ecologen de nieuwe Richtlijn Lichthinder van de Nederlandse Stichting Voor Verlichtingskunde (NSVV) gepresenteerd. Nieuw in deze publicatie is dat nu 20% hiervan over wet- en regelgeving voor de natuur gaat. De ecologen in de zaal toonden zich blij verrast: zij vinden houvast in de richtlijn voor de natuurbelangen die zij al jaren maatschappelijk proberen te vertegenwoordigen. Goed nieuws dus!

Nu ook aandacht voor flora en fauna

De nieuwe richtlijn bevat een samenvatting van vijf eerdere publicaties over lichthinder van sportvelden, terreinen, aanstraling van gebouwen, reclame en openbare verlichting. Nieuw is de opname van een aantal belangwekkende maatschappelijke actuele lichthinder aspecten:

  • De omvang van de lichtaspecten op flora en fauna is uitgebreid met drempelwaarden voor effecten van negen groepen planten en dieren. Ook publiceert de NSVV de grenswaarden voor de begrenzing van lichtuitstraling in landelijke en natuurgebieden voor het eerst wereldwijd.
  • In de richtlijn staan nu ook grenswaarden voor licht van binnen naar buiten. Dit heeft te maken met het feit dat we in onze samenleving steeds vaker gebouwen, etalages en parkeergarages, maar ook bijvoorbeeld stallen willen verlichten. 
  • De steeds hinderlijker dynamische reclame van soms extreem grote ledschermen en gevels van gebouwen zijn met deze publicatie aan grenswaarden gebonden. Dit op basis van hun afmetingen en de frequentie van de beeldwisseling.
     

Veel erkenning

De lichttechnische parameters in deze NSVV Lichthinder richtlijn krijgen veel erkenning vergunningverstrekkers van de overheid, de beheerders van de openbare ruimte, ecologen en lichtontwerpers.
 

Bestellen richtlijn vanaf 1 december 2014

De richtlijn is vanaf 1 december 2014 verkrijgbaar bij de NSVV, in eerste instantie als pdf. Kosten: Euro 112,50 voor NSVV-leden en voor niet-leden Euro 165,-. De pdf is te bestellen door een e-mail te sturen naar: info@nsvv.nlDit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel