Nieuws

Proef tegen problemen straatverlichting Houten

Er lijkt een oplossing te zijn voor de vele storingen in de openbare straatverlichting in Houten. Netbeheerder Stedin startte samen met de gemeente in oktober vorig jaar een proef om storingen eerder te traceren en op te lossen met speciale meetapparatuur. De proef bleek succesvol en duurt tot eind 2013.

Proef tegen problemen straatverlichting Houten

Aanleiding


Aanleiding voor de proef in Houten zijn meerdere uitvallen van de plaatselijke straatverlichting. Vooral bewoners uit De Sloten en Velden hebben daar de afgelopen jaren last van gehad. De gemeente Houten en netbeheerder Stedin hechten uit het oogpunt van veiligheid waarde aan een goed functionerende openbare verlichting in de openbare ruimte. Eind december voerde Stedin de proef met de speciale meetapparatuur in het noordoostelijke deel van Houten uit. De netbeheerder voegde vanaf oktober speciaal voor het project moderne technologie toe aan het openbare verlichtingsnet in de wijk Noord-Oost. Hiermee werd de betrouwbaarheid van de openbare verlichting vergroot.


Speciale meetmethodiek


Op verzoek van het Houtense gemeentebestuur heeft Stedin onderzocht op welke wijze uitval van de openbare verlichting sneller gelokaliseerd, opgelost en qua omvang beperkt kan worden. De netbeheerder heeft hiervoor een speciale meetmethodiek ontwikkeld waarbij astronomische klokken de lantaarnpalen op straat inschakelen en het lokale elektriciteitsnet is voorzien van nieuwe en moderne techniek.


Monitoren en beoordelen


Hierbij wordt door speciaal ontwikkelde meetapparatuur de verlichting ingeschakeld. In geval van storing meldt de apparatuur deze direct. Stedin is daardoor eerder op de hoogte van de storing in het openbare verlichtingsnet en kan deze sneller oplossen. De netbeheerder bouwt de nieuwe techniek op negen plekken in het bestaande elektriciteitsnet in het noordoostelijke deel van Houten. Samen met de gemeente gaat de netbeheerder gedurende de pilot de metingen monitoren en de resultaten beoordelen.


Toepassen in heel Houten


Stedin verwacht met deze nieuwe wijze van inschakelen van de openbare verlichting aan de wensen van de gemeente te kunnen voldoen. Bij succes zal het bedrijf de nieuwe techniek vanaf 2013 gaan toepassen in heel Houten en daarnaast ook in de andere gemeenten in haar verzorgingsgebied.

Deel dit artikel