Nieuws

Spectaculaire buitenruimte rondom woontoren Scheepmakershaven

MoederscheimMoonen gaat een nieuw woongebouw ontwerpen aan de Rotterdamse Scheepmakershaven. Ontwikkelaar en bouwer Stebru heeft het ontwerp van MoederscheimMoonen na een architectenselectie als winnaar gekozen.

Het uitgangspunt van het ontwerp was om de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van de huidige kantoorpanden bij deze ontwikkeling zoveel mogelijk te behouden. Zodoende krijgt het gebouw een mix van verschillende woningtypen en commerciële functies. Hierbij geeft de buitenruimte de bewoners, in de vorm van royale balkons, een spectaculaire ervaring van het stadscentrum.

Maritiem district

De Scheepmakershaven is onderdeel van Maritiem District en is van oorsprong een havengebied. Het wordt nu getransformeerd tot hoogwaardig woon- en leefgebied, wat zich kenmerkt door de aanwezigheid van veel hoogbouw zoals de Red Apple en diverse andere hoogbouwprojecten.

Bestaande gebouwen meegenomen in ontwerp

Het ontwerp neemt maximaal behoud van de bestaande gebouwen als vertrekpunt voor de verdere uitbreiding. Binnen een maximum bouwvolume is het woongebouw als een 'optopping' ontworpen en contrasteert het in haar architectuur met de bestaande gebouwen. Architect Erik Moederscheim licht toe wat het ontwerp zo bijzonder maakt: : “Ons ontwerp gaat niet zozeer over hoogste toren van de Wijnhaven maar meer om elegantie en klasse die het, tezamen met maximale transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes, tot een zeer bijzondere plek gaan maken om te wonen. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw zit bovendien een bijzondere laag waar we een gemeenschappelijke ruimte ontworpen hebben in de vorm van een huiskamer en een daktuin. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw.''


Het geheel is ontworpen binnen een efficiënt volume met een maximale footprint die zich zoveel mogelijk aanpast aan de voorgevel van de Scheepmakershaven. “Het woongebouw wordt hierdoor compact en het maximaliseert het uitzicht vanuit de appartementen”, aldus de architect. In de verdere ontwikkeling ambieert het bureau met name nog om samen met Stebru te gaan kijken naar de beste mix van wonen, werken en commerciële functies die het echt tot een bijzonder en multifunctioneel gebouw kan gaan maken.

 

 

 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel