Voorfinanciering LED-verlichting

woensdag 28 april 2010
timer 4 min
voor gemeenten Om de investeringsdrempel voor overheden weg te nemen bieden sommige bedrijven een zogenaamde voorfinanciering voor energie zuinige verlichting. Daarmee betalen gemeenten openbare verlichting met behulp van de behaalde energiebesparing af. 
Voorfinanciering LED-verlichting


Investering straatverlichting


Energie-efficiënte straatverlichting heeft doorgaans een lange terugverdientijd, schrijft Senter Novem. Openbare verlichting heeft relatief veel potentie voor het besparen van energie en geld. Het probleem van vervanging is echter: de kost gaat voor de baat uit. De consument verdient in gemiddeld negen maanden de investering in efficiënte verlichting terug. Bij straatverlichting duurt dat acht tot vijftien jaar, afhankelijk van de gebruikte lampen.


Voorfinanciering voor gemeenten


Gemeenten kunnen hun energieleverancier vragen naar de mogelijkheden van voorfinanciering. Eén van de andere bedrijven die voorfinanciering aanbiedt is Philips. Frank van der Vloed, general manager Philips Lighting Benelux: \"Ook al verdienen veel van deze investeringen zichzelf terug, de verlichting moet wel eerst betaald worden. En daarvoor is de gemeentelijke begrotingssystematiek vaak niet flexibel genoeg. Ook kunnen overheden de toekomstige energiebesparing niet laten zien op hun balans. We hopen met onze financieringsconstructie dit soort barrières weg te nemen, zodat overheden ook in tijden van crisis versneld kunnen overstappen naar energiezuinige verlichting en meteen bij kunnen dragen aan een beter klimaat.\"

Technische versus economische levensduur


Overheden wachten veelal met vervangen van de openbare verlichting, omdat het lichtpark technisch goed werkt en nog niet is afgeschreven. Van der Vloed: \"De meeste straatverlichting gaat 25 jaar mee, maar we hebben ook geen mobiele telefoon van 25 jaar geleden in onze broekzak zitten. Dat past niet eens. Hoewel de straatverlichting het technisch nog mag doen is de economische levensduur al lang voorbij. Door versneld te renoveren kan een gemeente een bijdrage leveren aan het klimaatbeleid en geld verdienen.\"


Toekomstbestendige verlichtingsoplossingen


Een andere reden voor de terughoudendheid van overheden is de angst dat door technische vooruitgang de nieuwe verlichting binnen een paar jaar weer achterhaald is. Ook dat argument wil Van der Vloed graag ontkrachten: \"Naast de gespreide betaling, bieden wij toekomstbestendige verlichtingsoplossingen. Gemeenten hebben de mogelijkheid om nú de meest efficiënte ledlampen te kopen, maar die te vervangen door nog energiezuiniger varianten, acht jaar na aanschaf.\"

Energy service company


Voor dit doel is Philips Energy Services opgezet. De nieuwe afdeling financiert in samenwerking met een financiële partner de aanschaf van de ledverlichting. Het bedrijf is hiermee een soort energy service company (ESCO) geworden, waarbij dit soort financieringsconstructies - waarop geen standaardvoorwaarden van kracht zijn - heel normaal is. \"Door de financiële koppeling een jaar langer dan de terugverdientijd te laten lopen, is er zelfs vanaf dag één een positieve cashflow\", aldus Van der Vloed.

Financiering op maat


De provincie Utrecht kreeg als eerste een financieringsvoorstel aangeboden. Maar ook andere provincies en gemeenten kunnen gebruikmaken van deze manier van investeren. Daarvoor voeren adviseurs eerst een energiescan uit. Daarna volgt een voorstel op maat. Het financieringsplan wordt helemaal afgestemd op de hoeveelheid eigen middelen die de gemeente inbrengt en de keuze qua techniek, maar ook op welke uitvoerende partijen er meedoen en de gegeven prioriteit. In goed overleg wordt daarop bepaald wat de juiste betalingstermijn is, aangepast aan de wensen van de betreffende gemeente. Op deze manier hoopt het bedrijf in samenwerking met overheden een fikse energiebesparing te realiseren.


Agentschap NL roept bedrijven op


Agentschap NL is op zoek naar andere leveranciers of installateurs van energiezuinige verlichtingstechnieken die eveneens een financieringsregeling hebben voor gemeenten of provincies. Stuur uw informatie op naar www.openbareverlichting@agentschapnl.nl en mogelijk wordt deze in de volgende nieuwsbrief beschreven. Informatie over financieringsconstructies wordt in ieder geval opgenomen op de website.

Meer informatie over de voorfinanciering is te
vinden op de website van Philips Lighting.

 

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Zó maak je impact in je eigen gemeente

25 mrt om 09:41 uur

Wil jij ook je gemeente mooier, groener en slimmer maken? Kom naar de kennissessie van Signify op 16 april in…

Lees verder »
flash_onNieuws

An ode to darkness, speciale editie van 'Scape Magazine

19 mrt om 13:32 uur

'Scape, het internationale tijdschrift voor landschapsarchitectuur en stedenbouw - wijdt een gehele editie aan…

Lees verder »
descriptionArtikel

Minder is meer voor duurzame buitenruimtes

8 mrt om 09:12 uur

Een fraaie, goed ontworpen buitenruimte speelt een cruciale rol in hoe we een stad, dorp, of landelijk gebied…

Lees verder »
rrrrrrrr
descriptionArtikel

Innovatie in openbare verlichting: doorontwikkeling armaturen

20 jan om 10:00 uur
De rol van openbare verlichting in de transitie naar duurzaamheid en circulariteit is cruciaal. Het gebruik van…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Column Chantal Verspaille: Laadpalen

19 jan om 12:15 uur
Chantal Verspaille is schepen in een Vlaamse stad en schrijft regelmatig een column voor Straatbeeld. Dit keer…
Lees verder »
eeeeeeee
descriptionArtikel

Lichtmasten die de biodiversiteit bevorderen

17 jan om 11:05 uur
Valmont komt met een nieuw product op de markt genaamd LINNÉ. Dit in samenwerking met een Frans bureau voor Design…
Lees verder »
flash_onNieuws

Ledlampen moeten zebrapaden Harlingen beter zichtbaar maken

12 jan om 12:07 uur

Op initiatief van raadslid Antoinette Berkhouwer is in Harlingen een eerste zebrapad voorzien van…

Lees verder »
flash_onNieuws

Groningen wil meer regie op plaatsen laadpalen elektrische auto's

8 jan om 10:50 uur

De gemeente Groningen heeft eind december haar eerste door de gemeente zelf geëxploiteerde laadpaal voor…

Lees verder »