User Experience-deskundige: ‘Technologie kan het dagelijks leven aangenamer maken’

vrijdag 28 april 2017
timer 4 min
Als medewerker van ICT-specialist Capgemini houdt Arno van der Hulst zich bezig met het optimaliseren van de gebruikersbeleving. Vooral online, maar ook offline. Zijn gevleugelde uitspraak is: “We moeten niet vergeten om buiten ons beeldscherm te kijken”.

Vandaag de dag zijn offline en online niet langer twee aparte werelden, ze raken steeds meer met elkaar verweven. Capgemini is een specialist als het aankomt op het bedenken en realiseren van IT-oplossingen om het dagelijkse leven veiliger en aangenamer te maken. Arno Van der Hulst is verantwoordelijk voor domein User Experience.


Wat houden uw werkzaamheden precies in?

“Mijn team binnen Capgemini houdt zich bezig met het ontwerpen en verbeteren van producten en diensten. Dat resulteert vaak in de ontwikkeling van een website of app, maar steeds vaker is de oplossing een Internet of Things (IoT) toepassing. De online technologie van vandaag biedt een scala aan kansen, mede door de mogelijkheid om data tussen apparaten onderling uit te wisselen. Belangrijk daarbij is dat de gebruiker altijd het gevoel heeft dat er correct met zijn informatie wordt omgegaan en dat zijn data veilig wordt opgeslagen.”


Wat is het voordeel van online technologie in ons dagelijks leven?

“Online technologie maakt het mogelijk om het dagelijks leven aangenamer te maken. Een belangrijk onderdeel hierbij is data. Met data kunnen bedrijven gerichter hun doelgroep aanspreken en word je als organisatie relevant voor jouw klanten. Data kun je vergelijken met het dna van de technologische revolutie die gaande is.

 

Een mooi voorbeeld met wat je met data kunt doen is een casus van Coca Cola in de Verenigde Staten. Samen met deze klant hebben we een frisdrankapparaat ontwikkeld waarmee klanten zelf hun favoriete smaak konden creëren. Voor de gebruiker is het bijzonder dat hij zelf zijn favoriete smaak kan bepalen. Maar de achterliggende gedachte van dit project was een onderzoek naar de gemiddelde smaak in de Verenigde Staten.”


Hoe bereik je de eindgebruiker?

“Eerst gaat het om de mensen, dan pas om de technologie. Het gebruik van bijvoorbeeld een website moet prettig en veilig aanvoelen. Vanuit de eindgebruiker geredeneerd kijken wij altijd vanuit twee perspectieven: ‘kan ik het gebruiken?’ en ‘wil ik het gebruiken?’ Het kunnen gebruiken gaat over of de website wel gebruiksvriendelijk is opgezet. Dit is vrij eenvoudig te toetsen. Het willen gebruiken gaat over de emotie die een gebruiker heeft. Dus bijvoorbeeld hoe veilig voelt een website aan. Dit is al een stuk lastiger om aan te tonen.”


Met politie.nl won uw team twee keer de prijs ‘Website van het Jaar’. Waarom?

“We hebben de website van politie.nl, in samenwerking met de politie, aardig op de kop gegooid. De doelstelling van de politie is om Nederland veiliger te maken. Dat kan de politie niet alleen, daarvoor hebben ze tips van jou en mij nodig om delicten op te lossen. De insteek van de website is de afgelopen jaren sterk veranderd: van inside out naar outside in. Eigenlijk heeft de politie het stuur en het gaspedaal deels uit handen gegeven, het is nu de burger die aan de knoppen van de website zit.”


Welke boodschap gaat u vertellen tijdens de Masterclass Smartcities?
“Ik laat twee casussen zien waarbij online technologie op een succesvolle manier wordt ingezet. Eén gaat over de invloed van de burger op de website van de politie en de ander gaat over een project in Oslo. Voor de stad Oslo heeft Capgemini voor kinderen een app ontwikkeld waarin zij kunnen aangeven welke verkeerssituaties op hun weg naar school onveilig aanvoelen.

 

De verzamelde data wordt hierbij preventief aangewend om de gemeente te helpen knelpunten te identificeren. Dus voordat er echt ongelukken gebeuren, kan er al actie worden ondernomen om een verkeerssituatie te verbeteren. Nu is helaas de situatie vaak omgedraaid en dempt men de put als het kalf verdronken is.”

 

Arno van der Hulst is één van de sprekers tijdens de Masterclass Smart Cities op 18 mei in Utrecht. Inschrijven voor deze Masterclass kan via deze link.

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Oud asfalt ter plekke omzetten in nieuw asfalt met de Asphalt Recycling Train

22 mrt om 13:37 uur

Rijkswaterstaat voert sinds kort een proef uit met de ‘Asphalt Recycling Train’ (ART). Deze machine ‘eet’ oud…

Lees verder »
descriptionArtikel

Objectieve data voor Hilversum met de Groene Stad Challenge

21 mrt om 09:58 uur

De Groene Stad Challenge geeft een gedetailleerd beeld van de groene stand van zaken in een gemeente en inzicht…

Lees verder »

Whitepaper: Alle fietsen in het rek met de FietsParKeur norm

23 feb om 13:40 uur

Hoe bereik je gewenst fietsparkeergedrag en hoe kies je bewust het geschikte fietsparkeersystemen?

Lees verder »
descriptionArtikel

Breda wil een stad in een park zijn en investeert miljoenen

15 feb om 13:08 uur

Om een leefbare gemeente te zijn die klaar is voor de toekomst, investeert Breda zestien mijloen euro in het…

Lees verder »
flash_onNieuws

Hendrik-Ido-Ambacht gebruikt virtueel advies voor aanplant bomen

30 jan om 09:58 uur

Om te kijken waar de aanplant van een boom de grootste meerwaarde heeft, gaat de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht…

Lees verder »
ddd
descriptionArtikel

Een vernieuwd Straatbeeld in 2024: wat kun je verwachten en bijdragen?

25 jan om 14:54 uur
In de wereld van de openbareruimtemaker is het nooit saai. Ook in 2024 zijn er weer volop uitdagingen om de…
Lees verder »
descriptionArtikel

Er zit muziek in het circulaire materialendepot van Haarlemmermeer

8 jan om 13:51 uur

Een succes, zo betitelt de gemeente Haarlemmermeer het circulaire materialendepot, dat ze in 2023 in gebruik…

Lees verder »
flash_onNieuws

Slimme verkeerslichten wijzen fietsers snelste weg in Breda

5 jan om 16:13 uur

Lang voor een stoplicht moeten wachten kan voor fietsers een reden zijn om alsnog door rood te fietsen. Met…

Lees verder »