Nieuws

Team met Office Winhov ontwerpt station Amsterdam Amstel

Het ontwerpteam Office Winhov / Gottlieb Paludan Architects is geselecteerd door ProRail, gemeente Amsterdam en NS Stations om een ontwerp te maken voor de renovatie en uitbreiding van het rijksmonument station Amsterdam Amstel.


Het ontwerpteam pakt het gebouw integraal aan en gaat zich op korte termijn, onder meer,  bezighouden met de nieuwe entree aan het Julianaplein, een uitbreiding van de ondergrondse  fietsenstalling, de perroninrichting en de reconstructie van de oorspronkelijk luifel op het busstation  aan de zuidzijde van het station.

 

Visie op station Amsterdam Amstel

Station Amsterdam Amstel is een rijksmonument. In verloop van de tijd hebben er echter veel kleine en grote ingrepen plaatsgevonden die afbreuk doen aan de monumentale kwaliteiten van het gebouw. Het ontwerpteam gaat alle ingrepen weer tot één geheel brengen waarmee recht gedaan wordt aan zowel de monumentale status van het gebouw als aan de veranderde eisen van modern reizigersvervoer.


Jan Peter Wingender [partner Office Winhov]: “Wij vinden dat station Amstel een eenheid moet vormen. Het moet één station worden met twee voorkanten. Wij willen het station eigentijds maken en een vitaal tweede leven bieden. We hebben daartoe gebruik gemaakt van historische elementen die in het gebouw zitten. Het oorspronkelijke ontwerp van Schelling was vooral gericht op reizigerscomfort en functionaliteit, gecombineerd met een monumentale benadering van de architectuur. We borduren daar op voort, maar met nadrukkelijk oog voor de huidige standaarden van reizigerscomfort.

 

Samenwerking 

Het ontwerpteam is een samenwerking van Architectenbureau Office Winhov uit Amsterdam en het Deense bureau Gottlieb Paludan Architects, dat onder meer verantwoordelijk
is voor het ontwerp van het centraal station en het station Norreport, beide in Kopenhagen

.
Vernieuwd stationsgebied

Het gebied rond station Amsterdam Amstel is een belangrijk verkeersknooppunt. Hier kruisen dagelijks treinen, trams, bussen, auto’s fietsers en voetgangers elkaar. Omdat het aantal
verkeersgebruikers en reizigers groeit, werkt de gemeente Amsterdam er aan de herinrichting van de openbare ruimte. ProRail en NS Stations pakken samen met gemeente het station en het stationsgebied aan. Zo is station Amsterdam Amstel straks veilig, goed bereikbaar en klaar voor meer treinen en reizigers in de toekomst.

 

Bekijk het Definitief Ontwerp Inrichtingsplan  Amstelstation. Op www.amsterdam.nl/amstelstation vindt u een actuele planning.Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel