Nieuws

Nieuwe rechtszaak over verplicht kentekenparkeren in Amsterdam

Privacywaakhond Privacy First spant opnieuw een rechtszaak aan tegen gemeente Amsterdam, om verplicht kentekenparkeren te verbieden. Volgens de privacyorganisatie mag de gemeente best de mogelijkheid tot kentekenparkeren invoeren, maar moet er daarnaast de mogelijkheid blijven bestaan om ook anoniem te kunnen parkeren. Donderdag 29 juni volgt de rechtszitting bij Rechtbank Amsterdam.

Naast de vraag of kentekenparkeren rechtmatig is, zal in deze zaak met name het gebrek aan contante of anonieme betalingsmogelijkheid centraal staan. Op dit moment is kentekenparkeren in Amsterdam verplicht. Wie geen kenteken invoert, ontvangt vervolgens een parkeerboete die pas na bezwaar, met betalingsbewijs, wordt vernietigd. Dat levert een Kafka-effect op, vindt voorzitter van Privacy First Bas Fillipini.

Kort geding

In mei werd er nog een kort geding aangespannen door privacywaakhond Privacy First inzake het verbieden van kentekenparkeren in Amsterdam afgewezen, omdat er geen spoed achter zou zitten en de zaak te complex zou zijn. Advocaat Benito Boer gaf toen op deze website aan een bodemprocedure te zullen starten. Die volgt nu dus.


Lees ook: Amsterdam mag voorlopig door met kentekenparkerenDit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel