Nieuws

Eeuwenoude straat in Amsterdam krijgt oppepper

Eén van de oudste straten van Amsterdam wordt de komende jaren opnieuw ingericht. De ‘vergeten’ Nieuwezijds Voorburgwal wordt getransformeerd tot een groen en rustiek stadsdeel.

De eerste stedelijke bebouwing van Amsterdam begon rond de Nieuwendijk. Daarna volgden de bewoners bij wat nu Warmoesstraat heet. De eerste kerk was wel de Oude Kerk. In 1408 gaf de bisschop toestemming voor het bouwen van een nieuwe kerk - de huidige Nieuwe Kerk - en daarnaar is het oudste stuk stad vervolgens genoemd: Nieuwendijk, Nieuwezijds Voorburgwal en Nieuwezijds Achterburgwal, die geheel onterecht sinds 1867 Spuistraat heet.

Ruimte en rust

De Nieuwezijds Voorburgwal is eeuwen later een ietwat vergeten deel van de binnenstad. De gemeente wil de straat daarom transformeren tot een groener stadsgebied. Eenrichtingsverkeer moet er ruimte en rust creëren. Voor de herinrichting is de Nieuwezijds opgeknipt in twee delen: Noord: tussen Spuistraat en de Raadhuisstraat en Zuid: van Martelaarsgracht naar Raadhuisstraat.

 

Als eerste zal de Nieuwezijds Voorburgwal Zuid worden aangepakt. De gemeenteraad neemt een definitief besluit over de rijrichting op het noordelijk deel van de Nieuwezijds Voorburgwal na de zomervakantie. Een voorkeursbesluit over die uitwerking wordt genomen in het najaar van 2017. Uitvoering staat gepland in 2019.

Deel dit artikel