Nieuws

Industriële stad Kiel wordt weer levendig

MVRDV is geselecteerd als ontwerper van een complex van 65000 m2 voor verschillende doeleinden. Het complex heet Koolkiel, komt te staan in het Duitse Kiel en omvat onder meer een hotel, kantoorruimten, commerciële ruimten en een evenementenruimte.

Het project is gelegen in een voormalig industrieel gedeelte van de Duitse stad. Momenteel wordt het bezet door een groot gebouw met één verdieping. Het gebouw werd oorspronkelijk gebruikt voor het opslaan van kettingen voor schepen. Daarna is deze locatie bekender geworden vanwege de connectie met de beroemde Werner-strips van Duitsland, die vanaf het begin van de jaren 80 van de 20e eeuw in het gebouw zijn gedrukt.

Gebouw met creatieve functies

Het gebouw staat nu bekend als W8 Medienzentrum en huisvest verschillende bedrijven die voornamelijk in de media en creatieve industrie werkzaam zijn. Deze verzameling huurders heeft het gebied een uniek charismatisch karakter gegeven. Dit heeft het latere ontwerp van MVRDV sterk beïnvloed.
Verschillende functies

In het voorstel wordt benoemd dat de huidige structuur van het W8 Medienzentrum niet verloren mag gaan. Het gaat dan met name om de commerciële eenheden. Daarboven komen appartementen. Daarnaast wordt een nieuw gebouw voorgesteld met daarbij een zigzaggende plint met kantoren en winkels, kubieke huizenblokken en een kleine toren met kantoorruimten.

Hoteltoren

Aan het einde van het kavelblok verbindt een hoteltoren met 250 kamers zich met de eerdergenoemde plint via een publieke evenementenruimte. Deze zal worden gebruikt voor het houden van tentoonstellingen en evenementen die door de gemeenschap worden georganiseerd.

Buitenruimte 

Levendige buitenruimtes zijn de sleutel tot het project. Een binnenplaats tussen de gebouwen gevuld met een verscheidenheid aan straatmeubilair voor de bewoners, terwijl een dakpark zich slingerend een weg baant rond de drie kubieke huizenblokken. Het meest in het oog springende element van het project zijn de gevelplaten, gemaakt van vezelversterkt beton. Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel