Rood tapijt tegen fietsparkeren

maandag 29 maart 2010
timer 4 min
Voor de entree van het Zwolse winkelcentrum het Maagjesbolwerk, bedekt een rood tapijt van gevel tot gevel de bestrating. Het is een proef om te kijken of hiermee kan worden voorkomen dat fietsers hun tweewieler voor de ingang parkeren en zo de ingang blokkeren
Rood tapijt tegen fietsparkeren

‘Fietsvrij op de rode loper’


Eerder werd overwogen een 'rode loper' te leggen met aan weerszijden nog gewoon de aanwezige bestrating, maar daarbij werd gevreesd dat fietsen alsnog aan de zijkanten geparkeerd zouden worden en vervolgens steeds verder naar het midden van de entree. Het ingangsbrede, rode tapijt moet garanderen dat voetgangers vrij baan krijgen. De opvallende, in wit uitgevoerde tekst op het tapijt - 'fietsvrij op de rode loper' - is er ergens één die overbodig is, wordt verwacht. Aanname is dat de fietser wel een 'psychologische grens' moet oversteken om op zo'n fraai tapijt zijn fiets achter te laten.


Geïnspireerd op Groningen


Het rode tapijt werd uitgerold door wethouder Janco Cnossen, vestigingsdirecteur Arnold Sporrel van MediaMarkt en centrummanager John Keetman het tapijt uitrolden. “Mensen zetten de fiets overal neer. Er is bijna geen ordening in aan te brengen\", verzuchtte wethouder Janco Cnossen. Hij benadrukte het belang van fietsvrije ingang van het Maagjesbolwerk, dat per week goed is voor tussen de 20.000 en 25.000 bezoekers. De gemeente Zwolle had het initiatief genomen nadat B&W met eigen ogen tijdens een bezoek aan Groningen hadden gezien dat het daar werkte. Ook in Amsterdam zijn de tapijten toegepast.

Spagetti-mat


De entreemat werd gemaakt en geleverd door Advigro, maatwerkspecialist in entree/buitenmatten. Mede-eigenaar Alex Mulder had geadviseerd om in plaats van een loper, een mat te leggen die van gevel tot gevel strekte. De mat werd uiteindelijk 40 meter lang met een breedte die verloopt van 5 tot 8 meter. Mulder: \"De matten zijn geschikt voor buitengebruik vanwege de spagettistructuur: matten met een open structuur opgemaakt uit lusjes van PVC. Water en vuil blijven er niet op liggen maar vallen erdoorheen.\" Gemeente Zwolle leverde het ontwerp van het logo aan dat door Advigro met de hand werd uitgesneden, opgevuld met witte mat en vervolgens verlijmt. \"Helaas bleek na een paar dagen dat jongeren toch met de loodzware mat probeerden aan de haal te gaan\", vertelt Mulder. \"Daarom werd de mat met schroeven en ringen aan de bestrating vastgemaakt. Op die manier kan de mat toch nog verwijderd worden, indien nodig. \" 

Makkelijker en veiliger


Wanneer de toegang tot het Maagjesbolwerk fietsvrij blijft, is dat makkelijker en veiliger voor (mindervalide) bezoekers van de binnenstad. Ook bij eventuele calamiteiten kunnen hulpdiensten beter uit de voeten zonder her en der gestalde tweewielers. De gemeente Zwolle hoopt met de maatregel te bereiken dat fietsers beter gebruik gaan maken van de aanwezige fietsenstallingen in de Zwolse binnenstad. Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de aanleg van honderden extra stallingsplaatsen in het winkelgebied. Bovendien is er een flink aantal bewaakte fietsenstallingen in de Zwolse binnenstad, onder meer ondergronds bij het Maagjesbolwerk.

Grens reeds overschreden


De komende twee jaar wordt bekeken of rode lopers een aanvullende rol kunnen spelen bij het reguleren van de fietsparkeeroverlast in de stad. Of het rode tapijt daarvoor ook op andere plaatsen in de stad komt te liggen, is nog onduidelijk. Wel zou de methode mogelijk bij evenementen kunnen worden gebruikt om plekken fietsvrij te houden. Ook in relatie tot Winkelcentrum Zwolle-Zuid is al naar de mogelijkheden geïnformeerd. Vooralsnog is het zaak om nu eerst ervaring op te doen met het rode tapijt op het Rodetorenplein. Helaas moest de redactie van Straatbeeld afgelopen zaterdag constateren dat de gehoopte ‘psychologische grens’ reeds was overschreden door een drietal fietsers en brommerrijders. Maar vol stond het tapijt zeker niet.

</

.

 

Meer artikelen met dit thema

Design Pixel overkapping voor het Alrijne ziekenhuis Leiderdorp

4 apr om 10:58 uur

Op het terrein van het Alrijne ziekenhuis in Leiderdorp is een prachtige Pixel fietsenstalling voor het…

Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »

Fila banken op het dak van een appartementencomplex

21 mrt om 12:34 uur

Groen vervult een belangrijke rol in de buitenruimte waarin we leven. Een groene omgeving is niet alleen mooi…

Lees verder »

Prestige project De Entree fietsenstalling

18 mrt om 17:29 uur

In het water, voor de hoofdingang van Amsterdam Centraal Station, op het deel dat tot juli 2018 dienst deed als…

Lees verder »

Veilig en droog fietsen parkeren bij station Amersfoort Schothorst

12 mrt om 11:01 uur

Bij station Amersfoort Schothorst is een nieuwe tijdelijke fietsenstalling geopend, waar fietsers hun rijwiel…

Lees verder »

Romantisch parkmeubilair voor het Vondelpark

27 feb om 11:13 uur

Het Vondelpark wordt gerenoveerd met als doel om het park te behouden als Rijksmonument en geschikt te maken…

Lees verder »
descriptionArtikel

Gemeente Hengelo kiest voor betaling via Marktstroom.nl

23 feb om 08:36 uur

Bij de herinrichting van het marktplein in het centrum van Hengelo was een optimale elektriciteitsvoorziening…

Lees verder »
descriptionArtikel

‘Wij willen gemeenten verder helpen bij verduurzamen en vergroenen’

10 jan om 14:12 uur

De druk om te vergroenen neemt de laatste jaren steeds verder toe. Problemen als hittestress en wateroverlast…

Lees verder »