Nieuws

Snellaadinfra voor taxi's in Oslo

Clean-energy bedrijf Fortum werkt samen met de stad Oslo en het Amerikaanse bedrijf Momentum Dynamics aan een draadloze snellaadinfrastructuur voor taxi's in de Noorse hoofdstad. Het project beoogt draadloos laden te installeren met behulp van inductietechnologie.

Laadplaten zijn geïnstalleerd op taxiparkeerplaatsen. In het voertuig is een ontvanger geïnstalleerd, dat opladen van maximaal 75 kilowatt mogelijk maakt. Het project zal de eerste draadloze snellaadinfrastructuur voor elektrische taxi's ter wereld zijn en zal ook helpen bij de verdere ontwikkeling van draadloze oplaadtechnologie voor alle EV-stuurprogramma's. 

Gemakkelijk opladen

Fortum Charge & Drive werkt al lang samen met de taxi-industrie om elektrificatie van de taxivloot mogelijk te maken. De grootste hindernis is de infrastructuur gebleken: het is te tijdrovend voor taxichauffeurs om een oplader te vinden, in te pluggen en vervolgens te wachten tot de auto is opgeladen. Het draadloze snellaadproject heeft als doel deze problemen op te lossen.

"We zullen de draadloze opladers installeren op taxistandplaatsen, zoals die op het centraal station van Oslo”, zegt Annika Hoffner, hoofd van Fortum Charge & Drive. “Taxi's kunnen naar de oplader rijden en er wordt automatisch een oplaadsessie gestart. Hiermee kunnen taxi's worden opgeladen op een plaats waar ze wachten op nieuwe klanten. Het verschil is dat ze tijdens het wachten geen uitlaatgassen uitstoten, maar dat ze duurzame energie ontvangen om de batterij van de taxi op te laden." 

Taxi's in Oslo zijn emissievrij in 2023

Vanaf 2023 moeten alle taxi's in Oslo emissievrij zijn. "Samen met de taxi-industrie zullen we ervoor zorgen dat de verschuiving zo gebruikersvriendelijk en efficiënt mogelijk wordt. Oslo zal altijd vooraan staan bij innovatie", zegt Sture Portvik, de mobiliteitsmanager elektrisch vervoer van de stad Oslo.Dit artikel komt uit PARKEER24

Deel dit artikel