Nieuws

Projectvoorstel RINKKAAI wint wedstrijd Wonen aan het Park in Gent

Aan de Fabiolalaan, vlakbij het station Gent-Sint-Pieters, ontwikkelt het Gentse stadsontwikkelingsbedrijf sogent een nieuw stadsdeel. Een woonbuurt met meer dan 300 woningen, publieke - en buurtgebonden commerciële functies en de aanleg van publiek domein met o.a. een nieuw buurtpark. Het project RINKKAAI van de ontwikkelaarsgroep Alides / Nacarat / Cores Development kwam als winnaar uit de bus

 

Het ontwerpteam van RINKKAAI wordt (voor architectuur en publieke ruimte) geleid door KCAP Architects& Planners (Rotterdam, NL), evr-Architecten (Gent, B) en Omgeving (Antwerpen, B)  – zij worden bijgestaan door een uitgebreide groep partners en adviseurs met o.a. Establis, VK engineering, Saison Menu, Fris in het Landschap en Common Ground.

 

Een grote diversiteit aan doelgroepe

RINKKAAI wordt een nieuw stadsdeel voor een grote diversiteit aan doelgroepen, een intergenerationele buurt met een ruime variatie aan woningtypologieën voor zowel jonge gezinnen met kinderen, koppels, co-housing groepen en minder en meer zorgbehoevende senioren.

 

Gebied een rustgevende groene context  

Dit ontwerp (met o.a. een nieuw buurthuis, een gezondheidshuis en kinderopvang) zet maximaal in op het laten ontstaan van een nieuwe gemeenschap, die verbonden is met elkaar en zijn omgeving. Door de locatie langs de Fabiolalaan en vlakbij het recreatiepark Blaarmeersen biedt het gebied een rustgevende groene context en legt het project verbindingen tussen stad en groen, wonen en ontspannen en de bestaande en de nieuwe buurt.

 

Het architectonisch concept voorziet in een ensemble van 6 compacte paviljoenen, met elk hun eigenheid maar toch met een duidelijk gemeenschappelijk DNA. Vorm, positie, hoogte en materiaalgebruik van de gebouwen worden afgestemd op de directie relatie met de omgeving. Door de stedenbouwkundige positionering en het laten verspringen van de gebouwen tegenover elkaar ontstaan groene tussengebieden en gevarieerde zichten vanuit elke woning.

 

Volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) 

Het project wordt volledig passief en BEN- (Bijna Energie Neutraal) klaar, door middel van een innovatief energieconcept waarbij o.a. warmte aan het water van de Leie, maar ook aan afvalwater wordt onttrokken.

Ook sociale duurzaamheid, duurzame projectfinanciering en participatie en samenwerking met de buurt spelen in het duurzaamheidsconcept een belangrijke rol.

 



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel