Nieuws

Voetgangersprimeur in Eerbeek: led-zebrapad

Een voetgangersprimeur in het Gelderse dorp Eerbeek. Daar is vrijdag 25 november een led-zebrapad in gebruik genomen. Dit moet voetgangers beschermen tijdens het oversteken. “Voetgangers zijn de enige onverlichte verkeersdeelnemers en dus een kwetsbare groep”, vertelt Henk Peters, directeur van Lighted Zebra Crossing.

 

Lighted Zebra Crossing ontwikkelde het zebrapad, nadat Peters enkele jaren geleden werd gevraagd een commercial te maken over voetgangersverlichting. Dit werd dermate positief ontvangen, waarop hij besloot een zebrapad met led-verlichting te ontwikkelen.

Werking

Overdag heeft het zebrapad de kenmerkende witte en zwarte banen. Maar zodra de straatverlichting ’s avonds aangaat, lichten de witte banen op. De witte banen bestaan uit ruwe glasplaten, zodat voetgangers er wel veilig overheen kunnen lopen. Onder de doorschijnende platen is ledverlichting neergelegd. Zodra de rest van de straatverlichting aangaat, gaan ook de zebraled’s aan.

Veiligheid

Dat de overstekende voetganger hiermee van verlichting wordt voorzien, moet volgens Peters leiden tot minder ongelukken en aanrijdingen met voetgangers. “Het verlichte zebrapad is al op afstand goed zichtbaar voor de automobilisten. Je kunt dit overal aanleggen waar veel voetgangers zijn. Bij scholen, ziekenhuizen, parkeergarages, noem maar op. Zodra een automobilist te voet verder gaat, is hij al voetganger.”

Succesfactor

Dat Eerbeek nu de eerste gemeente is met een led-zebrapad, is pas het begin voor de start-up. Enkele andere Nederlandse gemeenten hebben al interesse getoond, maar er is ook vraag vanuit Zweden, Indonesië, de VS en Australië. Peters van Lighted Zebra Crossing verwacht medio maart de eerstvolgende led-zebra’s op te leveren. “Want in de winter kan er vaak niet aan de weg gewerkt worden.”Dit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel