Discussie over Rode Loper in de Pijp

donderdag 30 januari 2014
timer 4 min
Het fundament van de nieuwe Ferdinand Bolstraat in Amsterdam ligt er. Door unaniem in te stemmen met de ontwerpplannen zette de raad een belangrijke stap richting het realiseren van het project Rode Loper, dat in de Pijp de herinrichting van de Ferdinand Bolstraat als doel heeft. Nog steeds is niet iedereen enthousiast.

Discussie over Rode Loper in de Pijp

 

Met de komst van de Noord/Zuidlijn verandert de stad niet alleen ondergronds, maar ook bovengronds gaat in Centrum en Zuid een flink aantal straten op de schop. In het kader van het project Rode Loper wordt de openbare ruimte op het metrotraject van het Damrak tot aan de Nieuwe Vijzelstraat, en in Zuid van de Ferdinand Bolstraat tot de Van Ostadestraat, opnieuw ingericht. In Zuid betekent dat met de komst van metrostation de Pijp niet alleen een toename van het aantal bezoekers van de buurt, maar ook een complete vernieuwing van de Ferdinand Bolstraat. Zo wordt de straat in de nieuwe situatie autovrij en zullen er naar verwachting meer fietsparkeerplekken beschikbaar worden gesteld.
 

Druk op de buurt

Veel bewoners vrezen echter een keerzijde. Zij spreken hun zorg uit over de grote druk die in de toekomst op de Pijp komt te staan door dichte bebouwing en de komst van meer toeristen. 'Het lijkt wel of het hier in de Pijp een grote toeristische trekpleister moet worden', zegt Marieke Berikov. Samen met andere buurtbewoners is zij een actiecomité gestart naar aanleiding van de Rode Loper-plannen. 'Er wordt enorm veel geprojecteerd op deze wijk, maar daarbij wordt niet nagedacht over een efficiënte inrichting. En dat terwijl we in de Noord-Pijp nou juist een groot gebrek aan openbare ruimte hebben.' Als voorbeeld noemt Berikov het stuk van de Ferdinand Bolstraat tussen de Albert Cuypstraat en de Ceintuurbaan, waar na de voltooiing van het metronet tram 24 weer zal gaan rijden. 'Terwijl het stadsdeel het eerst zeer aannemelijk heeft doen lijken dat die tram zou verdwijnen. Ze krabbelen gewoon terug, terwijl eerst niet eens hard gemaakt kon worden dat tram 24 onmisbaar was. Dat stuk van de straat zou nou juist een stuk openbare ruimte kunnen creëren; het lijkt wel of het stadsdeel daar bang voor is.' Maar de GVB heeft nu eenmaal aangegeven dit stuk van het traject niet te kunnen missen, reageert wethouder Marco Kreuger. 'Bovendien geeft het bedrijf ons de garantie dat ze het stuk daadwerkelijk gaat gebruiken. Dat was voor ons een voorwaarde: als we in de ontwerpen concessies moeten doen, willen we wel zeker weten dat de tram uiteindelijk gaat rijden.'


Fietsparkeerprobleem

De buurtbewoners zien niet voor zich hoe de Pijp er in de openbare ruimte in de toekomst nog op vooruit zal gaan. Het fietsparkeerprobleem werkt het gebrek aan ruimte alleen maar in de hand, menen zij: 'pleintjes en straten worden steeds maar voller door rekken en vakken.' Met de komst van metrostation de Pijp wordt verwacht dat het aantal te stallen fietsen met 775 zal toenemen. 42.500 reizigers zullen naar verwachting gebruik gaan maken van het station. Het stadsdeel heeft naar aanleiding van zorgen van bewoners al het aantal inpandige plekken opgeschroefd naar 1400, die allemaal in een straal van honderd meter van het station gezocht zullen worden. Bij drukte zal worden uitgeweken naar tijdelijke plekken in de openbare ruimte. Het Marie Heinekenplein is daar een voorbeeld van.
 

Authenticiteit

Het actiecomité windt zich op over het feit dat zij naar hun mening in de plannen niet voldoende gehoord zijn. 'Het stadsdeel richt zich enkel op ondernemers, terwijl deze buurt is zoals hij is bij de gratie van haar bewoners', zegt Berikov. 'We zijn bang dat de Ferdinand Bolstraat een soort tweede Kalverstraat gaat worden, terwijl de kracht van de buurt juist ligt bij de ambachten en de kleinschalige bedrijvigheid.'

In 2017 moet de nieuwe Ferdinand Bolstraat gereed zijn

Bron: Dichtbij

Meer artikelen met dit thema

flash_onNieuws

Eindhoven vervangt asfalt binnenstad voor klinkers

19 apr om 19:41 uur

Eindhoven vervangt bij de herinrichting van de binnenstad de asfaltbestrating van de middenstrook voor gebakken…

Lees verder »
descriptionArtikel

De straat is van iedereen

10 apr om 09:57 uur
Deze week, van 6 tot en met 12 april is het de week van de rechtvaardige straat. In deze week is er extra aandacht…
Lees verder »

Mooi fietsparkeren bij de Meelfabriek in Leiden

27 mrt om 11:54 uur

De Meelfabriek, opgericht in 1884, deed ooit dienst als een stoommeelfabriek. Na de Tweede Wereldoorlog maakte…

Lees verder »
descriptionArtikel

Van Muijlwijkstraat Arnhem nu stuk groener en veiliger

23 feb om 11:20 uur

Van de ‘lelijkste straat van Arnhem’ naar de ‘groenste en coolste’ straat van de stad. De Van Muijlwijkstraat…

Lees verder »
descriptionArtikel

De ideale samenruimte vraagt om een andere kijk

3 feb om 10:42 uur

Het leven speelt zich grotendeels buitenshuis af, overal waar mensen samenkomen. Deze samenruimtes zijn goed…

Lees verder »
eee
descriptionArtikel

Groene oase maakt van Raalte weer een stralend dorpshart

21 jan om 16:03 uur
Het centrum van Raalte heeft een metamorfose ondergaan. Het is getransformeerd van een versteende omgeving naar…
Lees verder »
rrrr
descriptionArtikel

Verduurzamen van de buitenruimte met groen, blauw én grijs

18 jan om 12:07 uur
Bij het ontwerpen, realiseren en in stand houden van de openbare ruimte is veel aandacht voor verduurzaming. Dit…
Lees verder »

De Gedenktuin; een plek waar kinderen kunnen spelen, ontdekken en herdenken

9 jan om 11:43 uur

Ons hart gaat sneller kloppen als we mogen samenwerken, als er aandacht is voor vorm, materiaal, kleur en…

Lees verder »