Nieuws

Station Utrecht Vaartsche Rijn: Gesamtkunstwerk in baksteen.

Tussen station Utrecht Centraal en Utrecht Lunetten in is een compleet nieuw station gerealiseerd. Het is over de Vaartsche Rijn gebouwd en komt daardoor zo’n zes meter boven de straat te liggen; daaronder komt de stad tot leven. Het ontwerp is van architect Paul van der Ree, studioSK, Movares.

 

Als het station volgend jaar geopend wordt kunnen veel reizigers hier al overstappen en wordt station Utrecht Centraal ontlast. Op het station Utrecht Vaartsche Rijn stopt vanaf 2018 ook de tram van de Uithoflijn – de toekomstige verbinding tussen station Utrecht Centraal en de Uithof.

 

Bijzonder in het ontwerp van studioSK, Movares is het dubbel grondgebruik – feitelijk is er een stuk stad met tram en trein op het dak gerealiseerd. Met op maaiveld ca 8000 vierkante meter programma waaronder winkels, parkeergarage, fietsenstallingen, bewonersruimten en kruisende wegen. En dat alles achter dezelfde gevel van dit bijzonder Gesammtkunstwerk. De gevel is uitgevoerd in baksteen – een materiaal dat perfect aansluit op de omgeving. Het dak van het urbane bouwblok bestaat volledig uit spoorbaan (met perrons);  een fraai en duurzaam voorbeeld van eigentijdse infratectuur.

 

Meer over dit project leest u  in de komende edities  Gevels & Daken van Stedebouw & Architectuur die eind mei verschijnt. Ook Straatbeeld besteedt aandacht aan dit project in de editie die in juni wordt gepubliceerd.



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel