Nieuws

Kansrijke en kansarme kinderen spelen nauwelijks samen

Steeds meer kinderen groeien op in de stad. Uit onderzoek van sociaal geograaf Lia Karsten en architect Naomi Felder blijkt dat onder die kinderen grote verschillen bestaan als het gaat om buiten spelen. Kinderen van laag opgeleide en allochtone ouders spelen nauwelijks samen met leeftijdsgenoten uit welgesteldere gezinnen.

Deze en meer conclusies zijn te lezen in de publicatie 'De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien'. Karsten en Felder deden uitgebreid onderzoek onder 42 gezinnen uit Amsterdam en Rotterdam. Het boek laat zien hoe kinderen zich bewegen in de stad, hoe ze hun omgeving gebruiken, op welke plekken ze liever niet komen en plekken waar ze graag naartoe gaan. In een tijd waarin de stad steeds drukker wordt en het aantal gezinnen in de stad blijft toenemen anticipeert dit boek op de toekomst van de stad.Wat is de uitdaging waar we voor staan met betrekking tot de dagelijkse leefomgeving van onze kinderen? Hoe zorgen we ervoor dat kinderen met verschillende achtergronden elkaar kunnen ontmoeten in de stedelijke ruimte? Hoe verdedigen we de belangen van kinderen zonder de stad vol te zetten met speelobjecten? In 'De nieuwe generatie stadskinderen. Ruimte maken voor opgroeien' worden woord en beeld gecombineerd tot een uniek dossier over het stedelijk gezinsleven anno nu. Ruimtelijke analyses geven richting aan tal van slimme verbeteringen.


Kijk hier voor meer informatie over het boek van Lia Karsten en Naomi Felder


Interview met de auteurs

In BuitenSpelen 3 van dit jaar leest u een uitgebreid interview met Naomi Felder en Lia Karsten. Deze editie komt uit in september. Nu al verzekerd zijn van dit exemplaar? Word dan nu lid!
Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel