Nieuws

Zelfvoorzienende straatverlichting

van bamboe IgenDesign heeft voor de stranden van Colombia de Flow ontworpen, een zelfvoorzienende openbare verlichting gemaakt van bamboe. Bamboe is een lokaal alom aanwezig, en sterk materiaal. 

Zelfvoorzienende straatverlichting

{igallery 38}

Zelfvoorzienende straatverlichting van bamboe

IgenDesign heeft voor de stranden van Colombia Flow ontworpen, een zelfvoorzienende openbare verlichting oplossing gemaakt van bamboe. Bamboe is een lokaal alom aanwezig, en sterk materiaal.

Donkere stranden


Het designbedrijf kreeg de opdracht om een goedkope oplossing te bedenken voor de, in de avonduren donkere en gevaarlijke stranden waar het niet mogelijk is om een elektriciteitsnetwerk aan te leggen.

Design voor de derde wereld


Via het principe van de VAWT (Vertical Axis Wind Turbines) wordt de benodigde elektriciteit opgewekt. Doordat de rotorbladen in spiraalvorm zijn opgehangen maakt het niet uit van welke kant de wind komt. En aangezien het op het strand altijd waait is er altijd energie voorhanden. Vanwege de zelfvoorzienende techniek, de goedkope materialen en het ontberen van de noodzaak voor een elektriciteitsnetwerk lijkt de Flow geschikt voor meer Derde Wereld landen.

Eenvoudig, goedkoop en mooi.


De Flow straatverlichting bestaat uit bamboe rotorbladen, een aantal led-lampen, bedrading en een dynamo. Behalve dat bamboe goedkoop, altijd voorradig, sterk en mooi is, is het materiaal ook nog eens biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat de rotor-armatuur in de loop van de tijd zelf afbreekt, waarna de elektronica herbuikt kan worden. Dit betekent dat de verlichting praktisch geen afval produceert en past binnen het cradle-to-cradle concept.

Terug naar overzicht nieuws >>>

 

Deel dit artikel