Deze 3 foto’s vertellen het mooiste verhaal van de stad

woensdag 31 mei 2017
timer 3 min
‘Help het verhaal van de stad te verbeelden!’ Aan die oproep gaven de afgelopen maand ruim 60 fotografen, professionals en amateurs, gehoor. Gisteren koos de jury, bestaande uit fotograaf Frank Hanswijk, stedenbouwkundige Maartje Luisman en marketeer Rinske Brand, het beeld dat volgens hen het beste het verhaal van de stad vertelt.

Het beeld van New Delhi van Chris van Diemen kwam hierbij als winnaar uit de bus. Rosa Stienstra en Izo van Thiel werden, beiden met een foto van Utrecht, tweede en derde. De urban photo expo blijft te bezoeken op de website van BRAND The Urban Agency.

Nummer 1: Urban buzz in New Delhi

 
Chris van Diemen ©

 

Chris van Diemen, winnaar van de urban photo contest, laat volgens de jury zien hoe een stad werkelijk is; er wordt gewerkt, er wordt verkocht, er is rumoer. De geur van het eten komt je bijna letterlijk tegemoet. Je wordt als kijker meegenomen in de foto, alsof je er zelf deel van uitmaakt. Tegelijkertijd heeft de foto een bijna klassieke compositie. Chris wint een betaalde urban photo opdracht.


“Om een verhaal goed te vertellen, moet je wat je ziet versterken, overdrijven. Ik vind dat de grootste uitdaging, aangezien ik mijn foto’s zo natuurlijk over wil laten komen. Echt te gek dat dat gewaardeerd wordt.”- Chris van Diemen

Nummer 2: Een andere kant van Utrecht


Rosa Stienstra ©

 

De runner up is Rosa Stienstra met een beeld van Utrecht. De jury roemt haar interessante camerastandpunt. Het laat Utrecht van een andere kant zien dan we gewend zijn. De keuze voor een Nederlandse stad vindt de jury een sterke keuze. Daarnaast valt de vrij sombere en vervreemdende kleurstelling op.

Nummer 3: Drie in een


Izo van Thiel ©

 

Izo van Thiel, koos ook voor Utrecht als locatie. De foto heeft volgens de jury een mooie gelaagdheid. Het spel tussen binnen en buiten is goed gedaan. Het spiegelende oppervlak zorgt voor een vervreemdend effect. De foto is generiek; hij kan overal genomen kan zijn. Dat is de kracht en tegelijkertijd de zwakte van het beeld.

Het beeldverhaal van de stad online

BRAND The Urban Agency is een communicatiebureau met hart voor de stad. In een zoektocht naar goed beeldmateriaal van steden viel op dat er vooral glimmende skylines te vinden zijn. Beelden van mensen in hun stad waren dunner gezaaid. “In deze tijd van smartphones en foto-apps is iedereen fotograaf. Wij vroegen daarom juist de ‘gewone’ stedeling om mee te werken aan een foto-expo die het leven van de urbanites over de hele wereld in beeld brengt” aldus Rinske Brand, oprichter van BRAND The Urban Agency.


Bekijk alle ingestuurde foto's door op deze link te klikken.