Project

Nieuwe look stationsplein Arnhem met ACO goten

Het stationsplein in Arnhem is voorzien van een gloednieuw afwateringssysteem. ACO leverde hiervoor de sleuf- en roostergoten, alsmede de speciale roestvaststalen luiken, ingelegd met natuursteen. De eisen waaraan de afwatering van het plein moest voldoen en de architectuur maakten dit project voor ACO extra bijzonder.

Jaarlijks passeren duizenden reizigers het plein, met daarop een prominente plek voor de zo karakteristieke trolleybussen van Arnhem. Voor ACO was dit een extra bijzonder project. Fabio van Olst, productspecialist Urban Design bij ACO: “De afwatering van het stationsplein is erg belangrijk. Uiteindelijk wil je dat al die duizenden passanten droge voeten houden, ook bij heftige regenval. De afwatering moest daarom aan veel eisen voldoen. Zo zijn alle onderdelen op maat gemaakt. Hierbij werden vorm en afmeting van de bestrating als uitgangspunt genomen. Het was echter vooral de architectuur die dit project voor ons extra bijzonder maakte.”


In november 2015 werd het nieuwe station van Arnhem na een jarenlange verbouwing officieel geopend. De futuristische stationshal is het ontwerp van architect Ben van Berkel, UNSTUDIO. Het ontwerp voor het stationsplein was in handen van Bureau B+B en de Gemeente Arnhem. De opdracht werd verleend door bouwcombinatie WBBC (BAM/ Ballast Nedam).
 

Sleuf- en roostergoten 

De sleufgoten zijn uitgevoerd in het type Urban Design Squareline uit geslepen RVS304. Daarnaast zijn tevens ACO Multiline V150 en V200 goten met gietijzeren roosters toegepast. Alles moest voldoen aan de belastingsklasse D400.
 

Station Arnhem: een eyecatcher in de stad 

Van Olst kijkt met tevredenheid terug op het project en vertelt over de uitdagingen die het bedrijf onderweg tegenkwam: “Een extra moeilijke factor was de geringe beschikbare inbouwhoogte (diepte) in het hele dek. Daar was in het bestek niet overal rekening mee gehouden. Dus moesten we hiervoor tijdens het project creatieve oplossingen bedenken, waar we goed in zijn geslaagd. En het eindresultaat mag er zijn. Het stationsplein Arnhem heeft vanwege zijn bijzondere ontwerp en functionaliteit een prachtige uitstraling gekregen. Het is in de stad een absolute eyecatcher.”



Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel