Project

Verplanting 110 bomen meerwaarde nieuwbouwwijk

In Waddinxveen worden 110 bomen van de Zuidplaslaan de dichtbij gelegen nieuwbouwwijk de Triangel verhuisd. De platanen van ca 30 jaar oud zijn op hun oorspronkelijke plek te dicht op elkaar gegroeid. Op hun nieuwe plek geven ze direct meerwaarde aan de nieuwbouwwijk.

Net buiten de Triangel staat een rij lindes langs de Tuinbouwweg. Deze volwassen bomen zijn een enkele jaren geleden al verplant en staan inmiddels stevig op hun nieuwe plek.


Met de komst van de verplantte  bomen zorgt de doorgaande laan direct voor een grote groenstructuur en hier zijn de bewoners erg blij mee, vertelt André Mies, projectleider Park Triangel: “Mensen wonen en leven graag in een groene structuur. Die reacties heb ik ook al terug gehad van bewoners die ontzettend content zijn met het feit dat er volwassen bomen staan”. Verplanten is vaak ook kosten efficiënt: een nieuwe boom planten en begeleiden tot een volwassenformaat kost doorgaans veel meer dan verplanten.

Verplanting en nazorg

De verplantingen in Waddinxveen worden in meerdere fasen uitgevoerd. In het voorjaar van 2018 zijn de eerste 60 bomen verhuisd. In 2019 start de tweede fase van verplantingen en worden de laatste bomen naar een nieuwe plek gebracht. Bij de verplanting worden verschillende verplantmethoden toegepast, afhankelijk van de omvang van de boom en de locatie. Voor de meeste bomen wordt de Optimal 3000 gebruikt,  de grootste verplantmachine van Europa.


Om het transport veilig te laten verlopen, zijn de kronen ingenomen Op de nieuwe plantplaats zijn de bomen door middel van palen, boomband en een juk verankerd. Dit wordt gedaan omdat de bomen nieuwe wortels gaan aanmaken. In dit proces moeten ze zichzelf stabiliseren zodat ze in de toekomst zonder boomband en juk vaststaan.


Om er voor te zorgen dat de bomen ook na de verplanting goed blijven groeien, start BTL Bomendienst direct met de nazorg. Naast het watergeven bestaat de nazorg ook uit het regelmatig monitoren van de bomen waarbij het zuurstof niveau en de vochthuishouding van de bodem in de gaten worden houden. Door deze intensieve vorm van nazorg wordt ervoor gezorgd dat de bomen goed aanslaan op hun nieuwe plek en zo waarde toevoegen aan de buitenruimte van de nieuwbouwwijk.

 

 

 Dit artikel komt uit Stedebouw & Architectuur

Deel dit artikel