Project

Buurt neemt initiatief voor speelplek in Nijverdal

De bouw van het nieuwbouwproject de Heemtuin in Nijverdal liep door de economische crisis vertraging op. De buurtbewoners namen daarom het initiatief om met de gemeente in overleg te gaan over de aanleg van de geplande speeltuinen. Deze zouden namelijk pas aangelegd worden na afronding van de eerste fase van de nieuwbouw. De gemeente ging akkoord met het verzoek voor eerdere aanleg.

 

Een vertegenwoordiging uit de buurt heeft een eerste opzet van de inrichting van de twee speeltuinen van Erik Teunis besproken. Hij had een aantal schetsen gemaakt van de mogelijkheden. Op een bijeenkomst voor alle Heemtuinbewoners, volwassenen én kinderen, werden deze plannen besproken. Kinderen konden tijdens deze bijeenkomst vertellen welke speelelementen ze graag terug zouden zien in hun speeltuin. Tijdens de bijeenkomst was de gemeente aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.


Natuurlijke materialen

De gesprekken gingen onder meer over de mogelijkheden voor ondergronden en het toevoegen van bijvoorbeeld een glijbaan. Een stemming heeft uiteindelijk de doorslag gegeven in de keuze voor de speeltoestellen. De ondergrond is in overleg met de gemeente gekozen. Wat betreft de materiaalkeuze was de buurt het snel eens met het voorstel van de gemeente. Ook vanwege de duurzame doelstelling die de gemeente Hellendoorn aan de inrichting van de Heemtuin heeft verbonden, werd gekozen voor veel natuurlijke materialen.

 

Heg om de speeltuin

In eerste instantie was de speeltuin voorzien van een grasondergrond, maar na plaatsing van de speeltoestellen bleek de kwaliteit van de ondergrond dermate slecht en onregelmatig te zijn dat  de gemeente werd verzocht hier verbetering in aan te brengen. De kinderen liepen namelijk verwondingen/blessures op. Gemeente is met het voorstel gekomen voor een Dekowood valondergrond. Verder is afgesproken om een deels een heg te plaatsen om de speeltuin, omdat deze enigszins verloren in het landschap stond.


Reactie buurtbewoner

Een buurtbewoner uit de Heemtuin reageert: "In eerste instantie was de speeltuin voorzien van een gras ondergrond, maar na plaatsing van de speeltoestellen bleek de kwaliteit van de ondergrond dermate slecht en onregelmatig dat we de gemeente hebben verzocht hier verbetering in aan te brengen. De kinderen liepen namelijk verwondingen en blessures op. Persoonlijk vind ik de Dekowood valondergrond een mooie verbetering. De kleur geeft een warme uitstraling en de speeltuin aan de Lisdodde is daardoor veel meer een eye-catcher geworden dan voorheen. De combinatie met de speeltoestellen en de valondergrond passen goed bij elkaar. Wij als buurt hebben de afstemming met de gemeente over de inrichting van de speeltuin als zeer positief ervaren."

 

 

 



Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel