Project

Grootste groene gevel Utrecht geplaatst

In de wijk Lunetten is sinds kort de grootste groene gevel van Utrecht te vinden. Op 19 september werd de gevel aan de flats aan de Simplonbaan opgeleverd. Het plaatsen van de gevel is onderdeel van een grotere opknapbeurt van de flats.

Grootste groene gevel Utrecht geplaatst

Opknapbeurt

In totaal zijn tien trapportalen van vijf flats aan de Simplonbaan met de gevels behangen. Azet Hoveniers heeft een wandsysteem ontworpen om de gevel met vetplantjes te kunnen behangen en heeft de gevel geplaatst. Naast de gevels zijn de voortuinen van de flats opgeknapt, zijn er fietsklemmen aangelegd en zijn de portieken opnieuw beschilderd in kleuren die de bewoners zelf hebben gekozen.

Icoonproject

De groene gevels aan de Simplonbaan vormen een icoonproject voor Utrecht, want nergens anders in de stad is op deze schaal gevelgroen aangelegd. Groene daken en gevels verbeteren het straatbeeld, het klimaat en de luchtkwaliteit van de omgeving. De veranderingen dragen bij aan de kwaliteit van de woningen en de aantrekkelijkheid in de openbare ruimte. Daarnaast dienen de groene gevels als leefomgeving voor insecten, vlinders en vogels.

Subsidieregeling

Portaal, de hovenier en de gemeente hebben het project samen gefinancierd. Utrecht kent een subsidieregeling voor de aanleg van groene daken door particuliere huiseigenaren. Deze bestaande regeling is in 2011 uitgebreid voor de aanleg van groene gevels. Ook woningcorporaties kunnen nu subsidie krijgen. Daarop is Portaal als eerste woningcorporatie in Utrecht met de gemeente in gesprek gegaan over de aanleg van groene gevels op een prominente plek. 

Deel dit artikel