Project

Vele gezichten voor Hoekenrodeplein door Smart Light

Hoe ontwerp je openbare verlichting in een gebied dat iedere dag van gedaante verandert? Die vraag stond centraal bij de realisatie van het Hoekenrodeplein in Amsterdam Zuidoost. Het plein kent veel functies, van stationsplein tot uitgaansgebied, die gefaciliteerd en gestimuleerd worden door het verlichtingsontwerp.

Het Hoekenrodeplein vormt de schakel tussen winkelcentrum Amsterdamse poort en de Arena Boulevard. Tevens ligt het naast station Bijlmer Arena, diverse hotels, winkels en nieuwe horeca. Het plein moet dus diverse atmosferen kunnen uitstralen. Hiervoor is een Smart Light verlichtingsplan ontwikkelt.

7 lichtscenario's

In samenwerking met Lichtvormgevers, Philips en Cisco zijn door karres+brands zeven lichtscenario’s geschreven voor verschillende momenten en gebruiksvormen. Door middel van sensoren reageert de openbare verlichting op de hoeveelheid men­sen op het plein en het actuele gebruik. Functioneel, helder en gelijkmatig voor grote stromen forensen, dynamisch bij evenementen en zachter en met meer contrast voor een aangename sfeer voor terrasgebruik.Intiem licht (links) en 's avonds op drukke tijdstippen (rechts).


Het systeem is ook interactief. Zo kunnen straatartiesten met een app een time-slot in de openbare verlichting reserveren. In deze periode dimt het licht en gaat een spotlight aan, terwijl een videocamera de beelden van het optreden live doorseint aan Youtube.De verlichting 's nachts (links) en tijdens optredens d.m.v. een app (rechts).

Ruimte en Licht Festival

Het verlichtingsplan van het Hoekenrodeplein is één van de inzendingen voor de Inspiratie Award 2016. Deze prijs wordt uitgereikt tijdens het Ruimte en Licht Festival, op 17 november in Eindhoven. De award gaat naar het meest inspirerende project, het meest innovatieve product of de bijzonderste manier van samenwerken of aanbesteden. Naast deze Award bestaat de dag uit 20 kennissessies, een festivallounge en veel gelegenheid voor ontmoeten en netwerken.


Kijk op 
www.ruimtelichtfestival.nl voor meer informatie en aanmelden.

Deel dit artikel