Natuurspeelplek Groenhovenpark Gouda

donderdag 7 juni 2012
timer 3 min
De gemeente Gouda maakt een positieve ontwikkeling door als het gaat om het aantal speelplekken voor kinderen. In mei jl. werd de derde natuurspeelplek in de gemeente geopend, en wel in het Groenhovenpark.

Natuurspeelplek Groenhovenpark Gouda

Groen en duurzaam

De sociaal-pedagogische kwaliteit en de bespeelbaarheid van de openbare ruimte in de Nederlandse wijken staan onder druk. De gemeente Gouda zet daar iets substantieels tegenover en opende recent drie natuurspeelplaatsen. Bij de eerste natuurspeelplek lag de nadruk op ‘water, bij de tweede op ‘zand’ en voor het Groenhovenpark is nadrukkelijk gekozen voor ‘groen’ en ‘duurzaamheid’.

Spelen in ecologische zone

De natuurspeelplek in het Groenhovenpark werd in nauwe samenwerking met Goede Speelprojecten ontwikkeld. “Deze natuurspeelplek is een geweldige kans voor kinderen om veilig en op een speelse manier in aanraking te komen met de natuur”, aldus wethouder Wendy Ruwhof tijdens de opening. Het Groenhovenpark is een buurtpark dat onderdeel uitmaakt van een sportpark en in de jaren ’70 is aangelegd als onderdeel van een ecologische zone.

Opdrachtcriteria

Het uitgangspunt voor een uitdagende natuurspeelplek was: natuurlijk en avontuurlijk! Natuurlijk door hutten te kunnen bouwen, door wilgentunnels te kunnen kruipen, van heuvels af te kunnen glijden of lekker te snoepen van bramen en appels. Avontuurlijk door een spannende kabelbaan, boomhutten en zelfs een klimwand.

Voor iedereen, ook met een beperking

Daarnaast moet het ontwerp uitnodigend zijn voor de groep kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben vanwege verstandelijke en/of fysieke beperkingen. Het basisontwerp is tijdens bewonersbijeenkomsten voor omwonenden en kinderen uitvoerig besproken. Klimtouwen, boomhutten, een doolhof van dichte struiken, veel glijbanen en klimbomen zijn elementen die op basis van kinderwensen aan het ontwerp zijn toegevoegd.

Speeltoestellen en -aanleidingen

De geplaatste speeltoestellen en -aanleidingen sluiten aan op de natuurlijke omgeving; de natuur zet de toon. Een aantal speelelementen zijn ‘tweedehands’, vanuit duurzaamheidsoogpunt hergebruikt. Zo zijn een aantal natuurstenen platen van een voormalig kunstwerk gebruikt als banken in het talud. Een prima plek om te picknicken of gewoon even lekker bij elkaar te zitten. Bomen die vanwege de nieuwbouw van het zwembad gekapt zijn, zijn gebruikt om klimbomen van te maken, een tipi en enkele bruggetjes. Ook de formele speeltoestellen ogen natuurlijk en  hebben een valondergrond van zand, volgens de veiligheidsnormen. Deze toestellen zijn van Robiniahout, een harde en duurzame Europese houtsoort en voorzien van het FSC-keurmerk.

Beheerplan natuurspeelplek

De gemeente Gouda heeft alle beheer van de buitenruimte uitbesteed op basis van een dienstverleningsovereenkomst. Ook de natuurspeelplekken vallen daar onder en de frequentie van inspecties, het bijhouden van logboeken, maaibeheer e.d. zijn in de overeenkomst vastgelegd. De speelaanleidingen dienen aan alle veiligheidseisen te voldoen. Daarnaast is vastgelegd dat de beheerder elk snoeiseizoen nieuwe takken neerlegt waarmee kinderen zelf hutten kunnen bouwen. Deze hutten hebben een tijdelijk karakter en worden elke winter verwijderd. De kinderen kunnen dan in het voorjaar weer met frisse, nieuwe ideeën aan de slag.

 

Meer artikelen met dit thema

descriptionArtikel

Ensberg-Kleijkers over vijf jaar Jantje Beton: ‘Als het met de kinderen goed gaat, gaat het met ons goed’

21 mrt om 11:07 uur

Op 20 maart nam Dave Ensberg-Kleijkers na vijf jaar afscheid van Jantje Beton. Hij gaat ‘terug naar het front’…

Lees verder »
descriptionArtikel

Airtrampolines blijven populair onder jong en oud

5 dec 2023

De airtrampoline is op veel campings en recreatieparken een vast onderdeel in de speeltuin. “Bij Ramegon horen…

Lees verder »
descriptionArtikel

Buiten bewegen en ontmoeten voor tieners met de Hang Out!

21 nov 2023

Kinderen groeien op en rond de tijd dat ze de basisschool gaan verlaten, verandert ook de manier van…

Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Speel- en Speurkaart: maak van de vakantie een buitenbelevenis

20 okt 2023
Verveling. Het treft elk kind met enige regelmaat. Daar is natuurlijk niks mis mee, want, zo blijkt, verveling…
Lees verder »
descriptionArtikel

Speelbeheerders zoeken en vinden interactie tijdens Kennis 2-daagse van Speelplan

28 sep 2023

In iedere gemeente moet voldoende veilige speelruimte zijn, vindt Speelplan, het onafhankelijke ontwerp-,…

Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: Twee Heren

22 sep 2023
Bij de Twee Heren staan natuurlijke buitenruimtes centraal. Het snel groeiende bedrijf uit Noord-Holland heeft…
Lees verder »

Vakbeurs Openbare Ruimte, Focus Op: MH2O

22 sep 2023
Spelen met water en zand blijft het leukste wat er is! Maar hoe kun je een mooie, veilige en duurzame waterplaats…
Lees verder »
rerer
descriptionArtikel

Spelen, dat is een vak apart 

20 sep 2023
  Speelplan staat ook dit jaar weer op de vakbeurs openbare ruimte. Ze horen al jaren bij de vaste groep…
Lees verder »