Project

Deze brug speelt met hoogwater: bekijk de 7 foto's

Op 10 januari bereikte de Waal het hoogste waterpeil in ruim 15 jaar tijd: 12 meter boven NAP. Maar op de Zaligebrug in Nijmegen trekt dat hoogwater juist veel bekijks, dankzij speciale stapstenen. Deze werden ontworpen door NEXT architects en H+N+S Landschapsarchitecten.

In het verleden zou het de buiten zijn oevers treden van de rivier juist de alarmbellen hebben doen rinkelen, maar nu niet. Het hoogwater blijkt zelfs een attractie voor de bezoekers.

Fotografie: Rutger Hollander

 

De Zaligebrug werd in 2016 opgeleverd en laat juist tijdens hoogwater zijn kracht zien. “Deze brug ligt in de uiterwaarden en dat gegeven is gebruikt om een brug te maken die onderdeel is van het rivierpark; als een pad over het water”, aldus projectleider Michel Schreinemachers van NEXT architects.

Fotografie: Jan Daanen


Normaliter staat de brug hoog boven het water, dat gedurende het jaar een gemiddelde hoogte heeft van 7 meter boven NAP. Maar omdat de hoogte van de aanlandingen en de stapstenen zijn ontworpen en afgestemd met de hoogtes van het landschap, verandert de brug met de rivier. “Het laat mensen het hoogwater echt beleven,” aldus Schreinemachers.

Fotografie: Rutger Hollander


De Zaligebrug is onderdeel van Ruimte voor de Rivier. Dit is een nationaal programma van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat provincies en gemeentes dat overstromingen voorkomt door meer ruimte aan de rivieren te geven. Ruimte voor de Waal van de gemeente Nijmegen en i-Lent is het grootste project binnen dit landelijke programma en dit is de eerste keer dat de nieuw aangelegde nevengeul zichzelf mag bewijzen.

Fotografie: Jeroen BoschDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel