Project

Hyperlooptraject in Flevoland is haalbaar

Minister Schultz van Haegen (IenM) heeft een haalbaarheidsstudie laten uitvoeren voor een testtraject voor de razendsnelle hyperloop in Nederland. Een testtraject van vijf kilometer lang kan het beste kan worden aangelegd in Flevoland, luidt de conclusie.

Het rapport 'Hyperloop in the Netherlands' is uitgevoerd door TNO, BCI, VINU en Arup. Het onderzoek werd uitgevoerd op verzoek van de Nederlandse startup Hardt (uit Delft) en het Amerikaanse Hyperloop One.

Locatie gezocht

Zij zoeken een locatie om het hyperloopconcept op langere afstand te testen en te certificeren voor personen- en goederenvervoer. De Vogelweg in Flevoland is door de onderzoekers als meest geschikte locatie gekozen, op basis van aspecten als ligging, beschikbaarheid en infrastructuur.

 

De komende tijd wordt met beide hyperloopbedrijven nader verkend wat er nodig is om een testtraject in Nederland te realiseren. Een keuze daarover is uiteindelijk aan een nieuw kabinet.

Nader onderzoek

De testfaciliteit moet onder meer onderzoeken hoe hoge snelheidswissels, voertuigen en stations het beste ontworpen kunnen worden. Ook moet blijken of het systeem voldoende veiligheid, capaciteit en comfort kan bieden en hoe de kosten zich zullen ontwikkelen. Het is verder belangrijk dat de standaardisering, samenwerking en certificering ook op Europees niveau goed op orde is. 

 

Hyperloop is een innovatief mobiliteitsconcept, bedacht door Elon Musk. Het transportsysteem haalt snelheden van 1200 km/uur, waarbij capsules door middel van magneten zweven door een bijna-vacuüm buis. In juni opende minister Schultz en de startup Hardt nog een 30 meter lang testtraject in Delft

 

Lees ook: Hoe een vernieuwende vervoersmethode gerealiseerd wordtDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel