Project

Natuurlijk spelen in het Broekbos

Met waterloop, tunnel en klimtoren is een oude speelplek in Waalre weer bij de tijd.

Natuurlijkere spelmogelijkheden, meer aanbod voor een bredere doelgroep én een vriendelijkere uitstraling: dat zijn enkele uitgangspunten die centraal stonden bij de nieuwe speeltuin aan de Anna Pauwlonalaan in Waalre.Tijdens de openingwerd duidelijk dat de nieuwe speelplek in de smaak viel. De kinderen hadden al snel hun plek gevonden.


"In de gemeente Waalre investeren wij permanent in de kwaliteit van openbare speelplekken”, vertelt René van den Kerkhof, Beleidsadviseur Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Waalre.“De voormalige speelplaats stamde uit begin 2000 en had een traditionele inrichting met een glijbaan, veerwippen en een duikelrek. Gecombineerd met het hekwerk rondom,bood de plek weinig ruimte voor ontdekking en vooral voor oudere kinderen weiniguitdaging. Van den Kerkhof: “De hoogste tijd dus om de speelplaats aan te passen aan de wensen en eigen van deze tijd.” 

Aansluiting omgeving 

Op uitnodiging van de gemeente gingen drie partijen aan de slag met de uitwerking van drie ontwerpen. De ouders en kinderen uit de buurt mochten in september hieruit kiezen. Monique Kuijstermans, Tuin- en Landschapsontwerper bij BTL Advies ontwierp het Beekdal, Broekbos en de Weide. Kuijstermans:“Alle ontwerpen staan in directe relatie met het aangrenzende beekdal van rivier de Tongelreep. Zo is de speelplaats geen losstaand element, maar vormt deze een geheel met de omgeving.”Het uiteindelijk gekozen ontwerp werd het Broekbos.

Ontmoeting in een duurzame speelplek 

Het ontwerp is gericht op kinderen van 0 tot 9 jaar: zij ontdekken samen de speeltuin door te struinen door de wilgenteenbosjes, onder de speelheuvel door te kruipen (tunnel) of juist eroverheen te rennen en daar te spelen met water in de speelgoot. Balanceerboomstammen, een kraaiennest (klimtoren en uitkijkpunt) en een vogelnestschommel maken het geheel af.


In een broekbos staan bomen en planten in een lager deel van een beekdal (zoals de Tongelreep) dat regelmatig onderstroomt. “Om dit in de speeltuin tot uitdrukking te laten komen hebben we de wilgentenen in een laagte geplant”, aldus Kuijstermans.De lage ligging en het type beplanting zorgen voor een verbeelding van het Broekbos. De speeltuin is in februari 2018 opgeleverd door BTL Realisatie. Van den Kerkhof : Verschillende thema’s die centraal staan in ons speelruimtebeleidsplan 2017-2025: natuurlijk spelen, samenwerking tussen lokale partners én met bewoners, duurzaamheid en speelplekken voor een brede doelgroep, zijn in dit project gerealiseerd. Een mooie start voor bestuurders en bewoners van de gemeente! 


Waalre



Dit artikel komt uit BuitenSpelen

Deel dit artikel