Project

Groningen krijgt uniek land-art park in Meerstad

Park Meerstad is een bijzonder project. Het nieuwe openbare park in de gemeente Groningen is het eerste in Nederland dat in samenwerking met een beeldend kunstenaar is ontworpen. Met een omvang van ca. 10 ha wordt Park Meerstad bovendien het grootste openbare landkunst-project.

Aan de noordwestelijke oever van het Woldmeer ligt een grote, lege vlakte. Dit wordt de locatie van Park Meerstad, een land-art project van Bureau Meerstad en het Centrum Beeldende Kunst Groningen (CBK). Het openbare park wordt een plek om te recreëren en te ontmoeten. 

Geplooid laken

Park Meerstad is ontworpen door beeldend kunstenaar Jeroen Doorenweerd, in samenwerking met MD Landschapsarchitectuur. Zij gebruikten een bijzondere methode: het gebied werd op schaal geplooid door rimpels in een laken te maken. Hierdoor ontstond ‘een sterk ritmische ordening’, mede bepaald door de plaatsing van enkele natuurlijke (speel)elementen.
Het idee voor een schaalmodel met katoenen lakens kwam van Doorenweerd, vertelt Matthijs Dijkstra van MD Landschapsarchitectuur. “De grap is, als wij dat als ‘landschappers’ zouden doen, zegt iedereen: ‘Wat doen jullie nu?! Daar hebben we jullie niet voor gevraagd!’ Maar als het kunst is, dan mag het. De meerwaarde van zo’n samenwerking is met een kunstenaar is ook dat je er op een andere manier naar gaat kijken, dat het nieuwe mogelijkheden schept.”

Geen ontwerp, maar een idee

Op basis hiervan ontstond het ontwerp: een groen, heuvelachtig park met dwars daar doorheen een kaarsrecht betonnen fietspad. Her en der komen natuurlijke elementen te liggen voor spel of ontspanning, zoals stapstenen en een uit hout opgetrokken kabelbaan. Door het nabijgelegen Woldmeer kunnen bezoekers ook genieten van een strand en fiets- en wandelpaden.Robert Leverman van Bureau Meerstad is trots op het resultaat en op de bijzondere werkwijze: “We hebben van boven naar beneden gewerkt in plaats van de hoogte in vanuit schetsen. Het is eigenlijk geen ontwerp, maar een idee dat vorm heeft gekregen.” Doorenweerd benadrukt de integrale aanpak: “Het hele gebied wordt in één handschrift gemaakt, dus niet een heuvel door de één en de beplanting door de ander.”


De eerste werkzaamheden voor de aanleg van Park Meerstad vinden plaats in het najaar van 2016. De verwachting is dat het park eind 2018 af is.

Deel dit artikel