Project

Deze brug geeft ruimte aan de omgeving

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV gaat een brug bij Shanghai ontwikkelen. De Dawn Bridge ls een voetgangers- en autoverbinding, maar ook een publiekstribune en aanlegplaats voor schepen. Daarmee biedt de brug ruimte aan het straatleven. De brug moet in 2019 opgeleverd worden.

De Dawn Bridge is 80 meter lang en 24 meter breed en ligt bij het historische dorp Zhujiajiao en vormt een verbinding langs de Dianpu-rivier en het oude dorp.

 

 

Door het gebruik van kleuren en materialen gaat de brug op in zijn omgeving. Zo verwijst het grijze asfalt naar de grijze daken, de witte structuur van de brug naar de witte muren, het rode voetgangersdek en de zitplaatsen naar het rode hout dat in het interieur van huizen wordt gebruikt en de bomen die aan de bovenzijde van de brug gebruikt worden naar het groene water en de natuur.

 

 

De aanlegplaatsen vormen tribunes, zodat voetgangers vanuit boten naar boven kunnen komen. Daarmee biedt het de mogelijkheid om bij het water te zitten. De 80 meter brede rivierbedding blijft geheel vrij van tussengelegen aanlegsteigers en andere belemmeringen voor de verkeersstromen. Naast het reduceren van de kans op overstromingen, zorgt dit ook voor een soepele en rechte navigatie door de rivier. 

 

 

Beelden: MVRDVDit artikel komt uit Verkeer in Beeld

Deel dit artikel